Ambulancereddere måtte have kraftig hjælp for at kunne hjælpe en ældre kvinde i Nivå. Arkivfoto

Ambulancereddere måtte have kraftig hjælp for at kunne hjælpe en ældre kvinde i Nivå. Arkivfoto

Økserne hjalp ikke:

Brandfolk sprængte sig vej ind til ældre kvinde

Tyverisikret dør gjorde det umuligt for ambulancefolk at komme ind til kvinde i Nivå, der havde svært ved at trække vejret. Det vil vi se mere af, forudser indsatsleder

Af
Fred Jacobsen

Med hjælp fra Nordsjællands Brandvæsen måtte ambulancereddere mandag eftermiddag nærmest sprænge sig vej ind for at hjælpe en kvinde med vejrtrækningsproblemer i Nivå.

Den ældre kvinde i Islandshøjparken havde tilkaldt hjælp, fordi hun havde svært ved at trække vejret. Men ambulancefolkene kunne ikke komme ind til kvinden på den anden side af en låst, solid trepunktsdør.

Reddere lukket ude

Ifølge indsatsleder Kent Johansen fra Nordsjællands Brandvæsen baksede ambulanceredderne med at få åbnet døren ind til den ældre kvinde og brugte økser, men kunne ikke komme ind. I stedet tilkaldte de hjælp fra brandvæsenet.

Brandfolkene fik med hjælp af en forholdsvis ny anskaffelse, en hydraulisk døråbner, rykket hele den tunge dør ud af sine hængsler, så redderne kunne komme ind til den nødlidende kvinde.

"Heldigvis var det ikke værre end at de sad og talte med kvinden, da vi kørte fra stedet," fortæller indsatslederen til Uge-Nyt.

Denne form for assistance er sjælden, siger Kent Johansen, som dog forudser, at den ny hydraulik-døråbner vil blive brugt mere i fremtiden. For tiderne, hvor man med en veltrænes skulder kan trykke en dør ind, er ved at være forbi.

Flytter 40 tons

"Vi ser jo flere steder, at man tyverisikrer med den slags døre og med ståldøre. Det har så den konsekvens, at det også bliver vanskeligere for reddere at komme ind til folk. Eller brande. Og tid er vigtig her," forklarer Kent Johansen.

Det ny apparat bruges blandt andet ved trafikuheld, hvor folk skal hjælpes ud af bilen. Den er indrettet, så man kan sætte nogle gribere fast i dørsprækker og rykke døren af. Den er batteridrevet og afløser sin forgænger, som var drevet af en generator.

Den hydrauliske døråbner kan flytte 40 tons, oplyser Kent Johansen, så "en-to-tre, så røg døren af", lyder hans beskrivelse af, hvad der foregik.

Publiceret 31 October 2018 11:22