TIP FRA BIBLIOTEKET:

Spanien knager af og til i sømmene

Af
Af Benny Rolf Pedersen

bibliotekar

Historien om de danske frivillige i Den Spanske Borgerkrig – revisited.
Min kone og jeg har lige tilbragt 14 dejlige dage i Nordspanien. Vi var bl.a. i Gernika som den hedder på baskisk, og det var selvfølgelig noget forstemmende at opleve dette herostratisk kendte sted.
Det er også forstemmende, at Spanien af og til knager i sømmene, her senest ved tumulterne i Catalonien. Det leder tankerne hen på en ikke så fjern fortid, nemlig Den Spanske Borgerkrig i 1936-1939.
Denne tragiske hændelse i nyere europæisk historie er der selvfølgelig skrevet flere bøger om. I slutningen af september udkom så Morten Møllers: 'De glemtes hær: danske frivillige i Den Spanske Borgerkrig'.
Morten Møller er historiker og bl.a. kendt for bogen: 'Ellen og Adam: en fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva' fra 2014, der fik meget flotte anmeldelser ved udgivelsen.
”Min ambition har været at tegne det hidtil mest omfattende portræt af de Spaniensfrivillige og levere et anderledes og mere alvorligt blik på det land, de fleste af os i dag har et forhold til som turister”, siger forfatteren.

Hver fjerde dansker døde

Den Spanske Borgerkrig har i eftertiden fået mytiske dimensioner, idet den ud over at være en konflikt mellem den lovlige republik og de nationalistiske oprørere med fascistisk baggrund blev optakten til en kamp mellem datidens politiske ideologier og en slags forløber for 2. verdenskrig. De omkring 500 danske frivillige var en del af de i alt ca. 35.000 mand fra mere end 60 lande, der delte et ideologisk fællesskab, byggende på hovedsageligt kommunistiske sympatier.

Sminkede fortællinger

Fortællingen har været, at der var tale om heltemodige idealistiske unge mænd, der skulder ved skulder kastede sig ud i kamp for at redde demokratiet. Forfatteren skildrer en virkelighed, der selvfølgelig var noget mere kompleks. Mange blev hvervet af DKP under stærkt sminkede fremstillinger om, at de frivillige kunne tage hjem efter et års tjeneste, hvis de ikke længere ønskede at deltage. Det viste sig ikke at være tilfældet og de militært utrænede danskere havnede ofte i situationer, hvor de nærmest blev reduceret til ren kanonføde. Omkring hver fjerde dansker mistede livet under den godt 1.000 dage lange krig, der krævede i omegnen af 600.000 menneskeliv.
En ikke-interventionsaftale indgået i 1936 skulle sikre, at ingen lande blandede sig i den spanske konflikt. Det så både Hitlers Tyskland og Italien stort på, hvilket som bekendt gik hårdt ud over Gernika, men det blev blot til nogle fordømmelser på papiret, og selv om det på grund af aftalen ikke var lovligt efter 1937 for udlændinge at deltage, var det de frivillige, der kom til at yde den vigtigste militære hjælp.
Resultatet er velkendt, de ”gode” tabte og Franco styrede Spanien med hård hånd de næste 35 år.

De “gode” tabte

Jeg synes det er en fremragende bog, Møller har begået. Det lykkes at holde en fin balance mellem ikke at være illoyal overfor historiens gang og samtidig give et mere nuanceret billede af de frivillige og deres baggrund, måske bedst illustreret ved et par af yderpolerne.
Digteren og kunstneren Gustaf Munch-Petersen var hele sit korte liv en søgende sjæl, og hans ønske om ultimative udfordringer kostede ham livet i 1938. Brødrene Nielsen cyklede til Spanien for kommunismens sag. At det ikke specielt var demokratiet, de brændte for, fremgår bl.a. af deres breve hjem: ”Ja, Stauning den skid, han kan vente, til vi kommer hjem. Så er vi i træning. Så fortsætter vi kampen i Danmark, og skægaben, han skal få den første kugle, for han er landets største fascist”.
Fakta

Mogens Møller: “De glemtes hær” : Danske frivillige i Den Spanske Borgerkrig. Gyldendal, 2017. – 416 s.

Publiceret 03 January 2018 13:00

SENESTE TV