Drømmen om det perfekte liv

Af
Af Helle Celinder

bibliotekar

Allerede når man har læst de første par kapitler, vender mundvigene opad. Et stille smil breder sig på læberne: Det bliver sjovt det her! Hende kender vi jo alle sammen, i en eller anden klonet version, den gode Mrs. Bridge.

Det er bemærkelsesværdigt, at den amerikanske forfatter Evan S. Connells (1924 – 2013) bog Mrs. Bridge først nu er blevet oversat til dansk. Den udkom første gang i USA i 1959 og er blevet sammenlignet ud fra litterære kvaliteter med forfattere som Philip Roth, John Updike og Richard Yates. En forklaring ifølge den engelske avis ”The Guardian” kunne være, at der skulle gå 10 år før Connell fulgte op på sin debut, mens de andre forfattere skrev videre på livet løs. ”The Guardian” omtaler bogen med begejstring i deres serie ”Overlooked classics of American literature”.

Bogen foregår i et højere middelklassekvarter i Kansa City i 30'ernes USA. Mrs. Bridge bliver relativt sent gift med Mr. Bridge, en karriereadvokat med eget firma, og han er stort set altid på arbejde.

Hun skænker ham tre børn (de skulle kun have haft to, men da de første to var piger, måtte der et tredje forsøg til at få en lille dreng!). Så skulle alt jo være godt, og mor Bridge gør sig de største anstrengelser for at opdrage sine børn til at blive propre og ordentlige mennesker.

Et begyndende mareridt

Bogen er opdelt i ret korte tableauer, der ud fra overskrifter som ”Bordskik”, ”Gæstehåndklæder”, ”Tal aldrig med fremmede mænd”, ”Offer for omstændighederne” fremstår ret uskyldige, men når det kommer til stykket er dobbelttydige på en måde, der udstiller Mrs. Bridges evne til at abstrahere fra livets mangfoldige realiteter. Hun bliver forvirret ved mødet med mennesker med andre synspunkter. Hun ser sig selv som et pejlemærke for andre og i takt med at dette billede krakelerer, bl.a. i forhold til hendes børn, skrider hele hendes verdensbillede og drømmen om det perfekte liv kommer mere og mere til at ligne et begyndende mareridt.

En lidt barsk historie

Det er en lidt barsk historie, der sniger sig ind på læseren og afdækker en person i splid med sig selv og sine omgivelser. En historie om småborgerlighed, når den er værst. Om ønsket om at kontrollere alt i sine omgivelser. Om ønsket om perfektion i alle henseender, lige fra indretning af hjemmet, en blankpoleret Lincoln (luksusbil) til egen fremtoning i smilende velklædthed.

En historie om en kvinde, der finder livet stadig mere forvirrende og langsomt bliver grebet af en urovækkende følelse af, at alt ikke er som det skal være i hendes liv. Hvorfor forstår hun ikke budskabet i det Joseph Conrad-citat, som hun tilfældigvis falder over: ”Nogle mennesker skøjter gennem tilværelsen for til sidst stille og roligt at synke ned i en fredelig grav, uvidende om livet til det sidste, uden nogensinde at have været tvunget til at se alt det, som det kan indeholde”.

Ida Jessen har skrevet forordet til bogen og kalder den: ”En indsigtsfuld, stilistisk dristig og på én gang cool og varm roman”. Præcis 10 år senere i 1969 udkom i USA ”Mr. Bridge” af samme forfatter. Her får vi et virkelighedsbillede set med ægtemandens præferencer. Den glæder jeg mig til at læse, når den senere på året udkommer på dansk.

Fakta

Evan S. Connell: Mrs. Bridge, 38 sider, Forlaget Olga, 2017.

Publiceret 11 February 2018 06:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV