NGG-elever bestiger mudderbjerge i Grønland

Naturvidenskabelig klasse på NGG bidrager til et forskningsprojekt om gletsjer-mel

“Jeg er overrasket over den utrolige natur, som er mere fantastisk end noget andet sted, jeg har været.”

Sådan beskriver Mads Bak Bertelsen fra 2.x på NGG studie-turen til den grønlandske by Kangerlussuaq. Den naturvidenskabelige klasse, der blandt andet er specialiseret i bioteknologi og kemi, skulle bidrage til et forskningsprojekt om gletsjer-mel ved Københavns Universitet.

Eleverne er enige om, at studieturen har givet dem et helt andet indtryk af indlandsisen og gletsjermelet, end de havde, da de tog hjemmefra. David Coquelle fortæller, at indlandsisen har gjort et stort indtryk, fordi overfladen var langt mere ujævn, end han havde forventet. Silja Svendsen er enig og supplerer, at hun er overrasket over den tydelige grænse, der er mellem indlandsisen og gletsjerne.

Ved at opgive midt på bjerget

På turen til Grønland skulle gymnasieeleverne indsamle mudder og vandprøver fra de grønlandske vandløb nær kappen til Indlandsisen. I den forbindelse skulle de bestige de høje gletsjerbjerge. Bjergbestigningen var også en styrkeprøve for eleverne:

”Det, der har gjort mest indtryk på mig, er bjergturen,” fortæller Xiaoxuan Huang Olsen. ”Jeg var negativ, da bjergturen startede og var ved at opgive midt på bjerget. Men da jeg kom op på toppen og sad på stenen og kiggede ned på den smukke natur, tænkte jeg: Hvis jeg vil, så kan jeg godt!”

Studieturen til Grønland er en del af et samarbejde mellem NGG, Københavns Universitet og Statens Naturhistoriske Museum om gletsjer-mel, der forventes at kunne fremme en bæredygtig produktion af fødevarer i tropiske områder. Gletsjer-mel opstår, når Indlandsisen bevæger sig over store afstande og knuser den underliggende klippe til små sten. Stenene aflejres til mudder med mange næringssalte, der mangler i jorden i tropiske egne. Forskerne arbejder derfor på at finde en økologisk og økonomisk bæredygtig måde at udvinde og eksportere gletsjer-melet til tørre egne, så der kan skabes en mere sikker produktion af fødevarer.

Mads og Silja på kappen af Indlandsisen. Foto: NGG

Mads og Silja på kappen af Indlandsisen. Foto: NGG

Bjergbestigningen var hård, og Xiaoxuan Huang Olsen fortæller, at han var ved at opgive midt på bjerget. Foto: NGG

Bjergbestigningen var hård, og Xiaoxuan Huang Olsen fortæller, at han var ved at opgive midt på bjerget. Foto: NGG

Publiceret 12 March 2018 17:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV