Trætte af bilindbrud:

Vagtværn på Rungsted Havn

Siden jul er patruljeringen på havnens udsatte parkeringspladser øget

Af
Fred Jacobsen

tryghed Indbrud i biler er og har været et stort problem på parkeringspladserne på Rungsted Havn. Og det er noget, de er godt trætte af på havnen. De er så trætte af det, at der siden jul har været skruet op for overvågningen på havneområdet.

“Vi plejer kun at have vagter gående i sejlerperioden, men på grund af de mange indbrud har vi siden jul haft vagtpatruljer gående også i vinterperioden,” fortæller havnechef Anders Söderberg.

“Det har jo i en periode været næsten dagligt, der har været indbrud, som forretningerne, restauratørerne og bilejerne har meldt ind om. Ja, og så ser vi jo også selv, når der ligger glasskår på p-pladserne, som vidnesbyrd om, der har været indbrud,” tilføjer havnechefen.

Han mener, at indbruddene har taget et omfang, der gør, at der måtte en reaktion til, men kender ikke det reelle omfanget af antal indbrud.

“Vi får ingen tilbagemelding fra politiet. Det er dog mit indtryk, at det skete næsten dagligt,” siger Anders Söderberg.

Tiltaget kommer, selv om der er blevet sat advarselsskilte op, som advarer mod indbrud, og der er videoovervågning i området. Indbruddene i biler sker imidlertid ikke kun efter mørkets frembrud. Der er ifølge havnechefen også en del af dem om dagen,

Adfærden skal ændres

Jan H. Klit (K), formand for det nye tryghedsudvalg, som byrådet i Hørsholm har sat sammen i denne nye byrådsperiode, hilser initiativet med flere vagter velkommen. Han peger dog i samme åndedrag på, at det er en her-og-nu-løsning.

“Vagter er ok, men løser ikke den grundlæggende adfærd. Det er eksempelvis, at folk også skal sørge for, at der ikke er noget i bilerne at kommer efter,” siger Jan H. Klit og understreger, at tryghed på Rungsted Havn bliver et af emnerne, når tryghedsudvalget på sit første møde senere på måneden skal tilrettelægge de opgaver, udvalget skal tage sig af.

“Der er opmærksomhed på forholdene i Rungsted Havn, og det handler ikke kun om indbrud i biler, Det handler også om unges opførsel på stranden og en del andre forhold,” siger han.

En bekostelig affære

De vagtværn, havnen nu i udvidet grad benytter sig af, er en bekostelig affære. Havnemester Anders Söderberg oplyser, at det koster et sted mellem 1.800 og 2000 kr. pr. dag at have vagter. Og spørgsmålet er, hvem der skal betale regningen. Indtil videre er det havnen.

Det er en sag, havnekontoret er i dialog med Erhvervsforeningen Rungsted Havn om. Det bekræfter foreningens formand, Knud E. Nordby.

“Foreløbig er det havnekontoret, der har taget opgaven på sig, og det er helt sikkert noget, der skal gøres noget ved,” siger Nordby og fortæller, at der er drøftelser i gang med Hørsholm Kommune, blandt andet i det nye erhvervsråd.

Blander os ikke i havnen

Erhvervsrådets formand, viceborgmester Henrik Klitgaard (R) siger til Ugebladet, at han ikke mener, det er en kommunal opgave at betale for vagtværn.

“Kommunalbestyrelsen skal ikke blande sig i havnen, og problemstillingen er, at hvis vi siger ja til det her, kan der komme tilsvarende ønsker fra eksempelvis Hørsholm Midtpunkt og KongevejsCentret. Men problemerne kan blive så store, at vi må gøre noget,” lyder det fra Klitgaard med henvisning til, at kommunen eksempelvis har hyret vagtværn til biblioteket.

“Jeg har ikke set noget forslag fra havnen endnu, men mener, at dette er et emne, der skal arbejdes med i det nye tryghedsuvalg,” lyder det fra viceborgmesteren.

Vagtværn, hvis vi har råd

Jan H. Klit mener, det er en kommunal opgave at sørge for tryghed på Rungsted Havn.

“Jeg så jo helst politiet være mere på stedet. Og har vi råd til det, så siger jeg ja til vagtværn,” slår han fast.

Også erhvervsforeningens formand peger på mere politi som en af løsningerne.

“Men det kan også være at bede folk om ikke at efterlade værdigenstande i bilerne, mere videoovervågning og vagtværn,” siger Knud E. Nordby.

Publiceret 12 April 2018 07:00

SENESTE TV