Golfklub afsløret i ulovlig afbrænding

Rungsted Golf Klub har gang på gang overtrådt kommunens affaldsregulativ ved afbrænding af træaffald. Clubmanager beklager og kalder det dybt problematisk

Af
Morten Timm

Morten Timm

Fredag eftermiddag på Rungsted Golf Klub er der stadig liv i gløderne i de sidste træstykker, der lå tilbage øverst på en høj bunke aske.

Et døgn tidligere har medarbejdere hos den lokale golfklub ulovligt antændt det kæmpemæssige bål, anrettet i udkanten af klubbens skovområde på den sydlige del af golfbanen.

Udover en kæmpe bunke af grene og andet træaffald efter fældning af træer i skoven er der også smidt spånplader og paller på.

Og det er langt fra første gang, at det er sket, oplyser en borger overfor Ugebladet. (Hun ønsker at være anonym, men Ugebladet kender hendes identitet).

Kvinden går ofte tur i området og her flere gange set, at der er blev afbrændt 'haveaffald', men denne gang er bålet endnu større, og der er også smidt andre ting på bålet, ligesom borgeren bemærker, at der ligger noget, der ligner jernbanesveller i bunden.

Sådan har Rungsted Golf Klub torsdag anrettet et bål til afbrænding af skovaffald, men det er forbudt i henhold til Hørsholm Kommunes affaldsregulativ. Foto: Morten Timm

Sådan har Rungsted Golf Klub torsdag anrettet et bål til afbrænding af skovaffald, men det er forbudt i henhold til Hørsholm Kommunes affaldsregulativ. Foto: Morten Timm

Lægger os fladt ned

Det falder hende for brystet, hvorfor hun tipper Ugebladet og kontakter Hørsholm Kommune med en anmeldelse om Rungsted Golf Klubs forbudte afbrænding.

Efter henvendelsen torsdag formiddag rykker Ugebladet ud med det samme og fotograferer det anlagte bål, inden det lidt senere på formiddagen bliver tændt.

Næsten samtidig som Ugebladet er forbi får golfklubben en opringning fra Hørsholm Kommune, hvor miljøingeniør Troels Vastrup kan fortælle, at det ifølge Hørsholm Kommunes affaldsregulativ er forbudt at afbrænde haveaffald.

Men det er for sent. Bålet er tændt.

Hos Rungsted Golf Klub er clubmanager Anders Møller klar med en stor undskyldning over afbrændingen.

“Vi lægger os fladt ned og beklager dybt. Vi har simpelt hen ikke været bekendt med kommunens affaldsregulativ, men har i stedet fulgt reglerne i skovlovgivningen, hvor vi som skovejere har lov til at brænde skovaffald af. Derfor mener vi, at vi har gjort det i god tro,” siger Anders Møller i første omgang til Ugebladet.

Sagen tager ny drejning

Egentlig er sagen afsluttet fra Hørsholm Kommunes side med en kort påtale til golfklubben om fremadrettet at overholde reglerne, men da Ugebladet kan fremvise fotos af det anrettede bål med spånplader, paller og andet behandlet træ på, herunder noget firkantede træ, der godt kan ligne sveller, tager sagen pludselig en ny drejning.

“Efter at have set billederne kan jeg sige, at vi nu er nødsaget til at gå videre med sagen. Når der lægger sådanne ting på bålet, ser vi meget mere alvorligt på det,” oplyser Troels Vastrup fra Hørsholm Kommunes miljøafdeling til Ugebladet.

Mellem skovaffaldet er der smidt paller, spånplader og andet behandlet træ, og ifølge clubmanager Anders Møller er det desværre ikke fjernet, inden bålet tændes. Foto: Morten Timm

Mellem skovaffaldet er der smidt paller, spånplader og andet behandlet træ, og ifølge clubmanager Anders Møller er det desværre ikke fjernet, inden bålet tændes. Foto: Morten Timm

Plader gik op i røg

Fra Rungsted Golf Klub er den første melding fra clubmanager Anders Møller, at de pågældende ting er fjernet, inden bålet tændes - og fredag inviterer han endog Ugebladet ned for at fremvise de ting, de har fjernet fra bålet, men da medarbejderne er gået på weekend, kan han ikke finde pladerne.

Efter nærmere undersøgelse og snak med medarbejderne mandag, må clubmanageren erkende, at diverse plader er blevet brændt af.

“Det er selvfølgelig dybt beklageligt og dybt problematisk, men der har været tvivl hos nogle af de ansatte om, hvad de måtte brændes af,” siger Anders Møller.

Han afviser dog, at de har brændt sveller af.

“De sveller, vi har liggende, er nogle, vi køber af Rungsted Havn, og dem kunne vi aldrig finde på at brænde af,” forsikrer Anders Møller.

Han tilføjer, at det træ, der lignede sveller, er planker, som de selv skærer ud fra de fældede træer.

“Vi vil aldrig brænde sveller af,” understreger han igen.

Flere plader er smidt på bålet. Foto: Morten Timm

Flere plader er smidt på bålet. Foto: Morten Timm

Publiceret 17 April 2018 10:30

SENESTE TV