Næsten halvdelen af danskerne foretager sig også andre ting, når de ser VM bold. Ritzau Scanpix

Næsten halvdelen af danskerne foretager sig også andre ting, når de ser VM bold. Ritzau Scanpix

VM i fodbold giver os noget at være sammen om

Danmark er på den anden ende, når fodboldlandsholdet deltager i slutrunder. I år bliver ingen undtagelse. “En af de få ting, der stadigvæk kan samle os,” mener ekspert

Af
Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

VM Når det danske fodboldlandshold de kommende uger deltager ved VM i fodbold, vil følgende scenarier udspille sig på tværs af Danmark: Landsholdstrøjer og klaphatte vil blive støvet af, ansigter vil blive malet i rødt og hvidt, sangen 'Re-Sepp-Ten' vil blive skrålet i det uendelige, og folk i alle aldre vil stimle sammen til Danmarks kampe.

Der opstår en særlig stemning, når Danmark deltager i slutrunder. Nogle kalder det folkefest, andre en vitaminindsprøjtning til sammenhængskraften.

Lige nu går 43 procent af den danske befolkning og glæder sig til det forestående VM. 67 procent regner med at skulle se Danmarks kampe, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen. Tal, der med flere længder overstiger seertallet til en gennemsnitlig dansk fodboldlandskamp.

“Fodboldslutrunder er en af de få ting, der stadigvæk evner at samle os som nation,” forklarer livsstilsekspert Henrik Byager, og uddyber:

“Når Danmark er med på den store scene og deltager i noget, hele verden snakker om, så står vi sammen om det. Så er koner, kærester, forældre og andre, der ikke interesserer sig for fodbold normalt, pludselig også med. I sådan en periode deltager vi alle i den samme fest.”

Vi hepper på os selv

Ifølge Flemming Toft, der har fulgt det danske landshold gennem årtier som kommentator og ekspert, er det lysten til at være sammen, der løfter slutrunderne op til store begivenheder.

“Vi elsker fællesskab i Danmark. Og når det gælder landsholdet, kan alle være med, uanset om man har forstand på fodbold eller ej. Det er en fælles fest, når nationens mest profilerede navne er samlet. Vi synger nationalsang, vores prinser er som regel til stede. Så det bliver en national begivenhed, vi er sammen om,” siger Flemming Toft.

På mange måder er det i virkeligheden os selv, vi hepper på, når vi sidder foran tv-skærmen og kipper med flaget, mener Jørn Hansen, professor og idrætshistoriker på Syddansk Universitet.

“Det er jo hele nationens hold. Det er ikke Christian Eriksen, der spiller fodbold – det er os selv. Det er os som land, der er med til VM. Vi kan identificere os med det hold, og vi føler os som en del af det. Der opstår en enorm interesse for at være med i det fællesskab, der er omkring de her begivenheder. Alle vil være med.”

Grønt lys til karneval

Og det går ikke stille af sig. Udklædninger, fællessange, ansigtsmaling, truthorn og danske flag overalt er blot en flig af de udskejelser, der følger med, når Danmark spiller kampe ved slutrunder.

“Der er noget karneval over det. Vi gør op med en alvorlig verden og hverdag, og så kan vi pludselig tillade os at have en mærkelig hat på og råbe og skrige ad en tv-skærm. Der er grønt lys til at skabe os åndssvage i de her sammenhænge,” siger Jørn Hansen.

Og det er tiltrængt med et dansk hold til en VM-slutrunde, mener Henrik Byager.

“Vi har savnet det her landshold. Det ligger dybt i os, at et godt fodboldlandshold er noget af det mest underholdende og noget, vi alle kan være sammen om at juble eller græde over. Så det her hold giver noget håb og en anledning til at feste sammen igen.”

Vores traditioner

45 % af de danskere, der ser VM-fodbold, gør en eller flere ting, når de skal se
Danmarks kampe
33 % ser kampene sammen med venner og familie
16 % har altid slik, chips og sodavand på bordet
7 % har specifikt tøj på – landsholdstrøje eller andet
6 % tager ud til storskærmsarrangementer
5 % sidder med dansk flag eller klaphat
4 % pynter op med danske flag
Kilde: YouGov for Søndagsavisen,
672 repræsentativt udvalgte danskere, der skal se Danmarks kampe under VM.

Publiceret 10 June 2018 14:00