Pukkelhvaler er gode til at finde deres egen melodi. Foto: Mostphotos

Pukkelhvaler er gode til at finde deres egen melodi. Foto: Mostphotos

Månedens vane:

Find din egen melodi

Musik påvirker hjernen flerdimensionelt og øjeblikkeligt - og løfter dig

Af
Ole Wessung

kiropraktor

Vidste du, at pukkelhvaler komponerer deres egen musik på samme måde som vi gør, blandt andet ved hjælp af rytme, struktur og fraseologi? Det har forskere afsløret.

Musik har eksisteret siden livets begyndelse; man har fundet fløjter lavet ud af knogler, der kan dateres 30.000 til 40.000 år tilbage.

Det universale sprog

Musik er det universale sprog, som alle forstår og påvirkes af på tværs af køn, race, alder. Ja, musik har faktisk også indflydelse på mange andre dyrearter end mennesket. Forskning har vist, at selv det ufødte barn inde i mors mave, påvirkes af musik.

Dr. Van de Carr fra Hayward, Californien, fandt i et forskningsstudie i 1980, at en prenatal stimulation, hvor man spillede musik for den ufødte, havde en markant positiv effekt på barnets evne til at udvikle tidlig tale, barnets fysiske udvikling og barn-forældre binding, sammenlignet med de børn, der ikke havde fået samme stimoli.

Vi forandrer os mens vi lytter

Ifølge Dr. Suzanne Hansen fra Berklee College of Music, findes der kun meget få stimoli som musik, der påvirker hver en krog af hjernen. Af samme grund reagerer hjernen nærmest multidimisionelt og stort set på sekundet, på musik.

Din titelmelodi

Alle kender titelmelodien til James Bond, Rocky, Star Wars, Olsen Banden osv, og gennem tiderne, har boksere brugt ”deres” specielle titelmelodi, når de gjorde deres entre. Musik sætter senen og skaber følelser.

Denne måneds vane og udfordring til dig er, at du, lige som bokseren, skal finde netop den melodi el

ler sang, som på alle måder er din, løfter dig og giver dig følelsen af, hvor god og stærk du er. Alt det og meget mere kan musik gøre ved dig. Vildt ikke?

I al beskedenhed, naturligvis: Min personlige titelmelodi er ”It's a kind of magic” med Queen. 

Vennernes titelmelodi

Hold en fest eller komsammen, hvor alle skal medbringe deres titelmelodi, som så spilles/præsenteres på skift, evt. med en lille forklaring.

Super sjovt, ikke mindst næste gang du er i byen og en af dine venner råber gennem larmen: ”Hey Ole, de spiller din melodi!”

Publiceret 01 December 2018 07:00