Tidligere kulturminister Bertel Haarder. Foto: Morten Timm
Tidligere kulturminister Bertel Haarder. Foto: Morten Timm
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Hørsholm skylder at sige tak til Bertel Haarder

Af Ib Topholm, Fuglemosevænge 23, Hørsholm:

Med sin barske beslutning om at flytte Jagt- og Skovbrugsmuseet skabte Bertel Haarder (utilsigtet) den helt unikke situation for Hørsholm at alle museets bygninger står tomme på en gang.

Der er herved skabt en helt enestående mulighed for en helt ny og kreativ udnyttelse af de store bygninger.

Både borgmesteren og kulturudvalgsformanden  (jeg vidste ikke at vi havde en sådan) er begejstrede for Museum Nordsjællands projekt om et Struensee Museum.

Også jeg ser gerne et sådant museum. Faktisk foreslog jeg det i et læserbrev bragt i Ugebladet 29. januar 2013, idet jeg opfordrede til at man bakkede op om det fordi der skulle fondsstøtte til at løse opgaven.

Der kom desværre ingen reaktion fra hverken borgmester, kommunalbestyrelse, kuturformand eller museumsfolkene, hvorimod flere borgere fandt ideen spændende.

Dengang kunne jeg desværre ikke påpege gode lokaliteter til forslaget, idet beslutningen om at flytte Jagt- og Skovbrugsmuseet ikke var kendt.

Nu er situationen helt anderledes og der foreligger nogle muligheder som formentlig aldrig vil gentage sig – netop takket være Bertel Haarders beslutnng. (Tak, Bertel)Derfor bør man tænke sig grundigt om vedr. nye anvendelsesmuligheder, så man træffer det rigtige valg.

Jeg tillader mig at påpege at ambitionsniveauet med Struensee Museet er for lavt.

Den spændende fortælling om Struensee (altså det påtænkte museums indhold) bør i stedet indgå som en helt naturlig del af det større projekt som et Hirschholm Slotsmuseum vil være.

Dette projekt blev beskrevet i Ugebladet 21. februar 2017, og vil omfatte en større del af historien og give mulighed for nogle unikke oplevelser som ikke ellers kan gøres muligt.

Hirschholm Slot er jo i beskedenhed grunden til at Hørsholm eksisterer som by.

Ugebladet spurgte om der her var tale om en god ide. – det mente mange borgere mens der blot kunne konstateres tavshed fra borgmester, kulturformand, kommunalbestyrelse og museumsfolkene.

Et Hirschholm  Slotsmuseum vil være et både større og mere ambitiøst – og dyrere – projekt men det vil måske virke mere overbevisende på de fonde, som skal ansøges om midler til etableringen.

Flere borgere har i den forbindelse udtryk frygt for at et evt. nyt museum blot kan flyttes synes ubegrundet, idet et Slotsmuseum placeret i slottets egne bygninger nødvendigvis kun kan ligge et sted, nemlig i Hørsholm. 

Et Struense Museum kunne evt. flyttes. Det kunne ligge i København hvor Struensee boede bl.a. på Frederiksberg Slot (med det berømte badekar).

I min gamle Vejviser fra 1772 kan det ses, at Greve og kabinetsminister Struensees adresse er Christiansborg, mens hans bror, Justitsråd Struensee boede i Store Købmagergade 100.

Jeg opfordrer alle de begejstrede museumstilhængere til at genoverveje projektmulighederne.

Deltag i debatten... klik ind på Ugebladets Facebook-side:

Publiceret: 30. Marts 2017 14:30
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Ugebladet

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt