Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Lad os komme væk fra den parodi på en biograf

Af Jørgen Holck, formand for Hørsholm Bios Støtteforening, Ahornvej 34, Hørsholm:

En ny kommunalbestyrelse har taget over i Hørsholm, et stærkt forynget byråd, idet 10 ud af 19 medlemmer er nyvalgte. Det giver håb om, at friske øjne vil se anderledes på områder, hvor forandring er nødvendig.

Et af disse områder er den kommunale biografdrift, som i dag er en parodi på en biograf og i strid med lovgivningen, som kun åbner for kommunal drift, hvis den er af en karakter, som ikke konkurrerer med de privatejede og privatdrevne biografers repertoire.

Den hybride bio i Trommen kører nu samme repertoire andre filmsale i Nordsjælland, men trækker ikke folk til, bl.a. fordi der spilles på skiftende ugedage, og fordi der ikke matches den komfort, som multibiograferne kan diske op med.

Valget af stole er signifikant for den amatørindsats, den gamle kommunalbestyrelse står til ansvar for!

Vi kan stadig skifte spor. Vi kan omlægge driften til forevisning af et bredt repertoire af film fra de tusinder der er indspillet siden talefilmen begyndte i slutningen af 1920'erne. Det er et kæmpe-bibliotek, der er til rådighed for nutiden, men som bedst åbnes af en uddannet 'bibliotekar', dvs. en kyndig biografdirektør, der ved alt om film og biografer.

Men vores 'bibliotekar' skal have et bagland, f.eks. et filmråd, der sammensættes af repræsentanter for de mange foreninger, der præger kulturmiljøet i Hørsholm og til stadighed vil kunne inspirere biografdirektøren.

Biografdriften skal lægges i faste rammer. Fire faste spilledage, søndag-onsdag, og to forestillinger hver aften, endvidere iøjnefaldende annoncering i Ugebladet og i Midtpunkt, hvor tusinder af gode Hørsholmborgere passerer dagligt. I juli måned spilles ikke. Det giver i alt 384 forestillinger om året.

Hvor mange biografgængere kan det trække, og hvordan bliver økonomien?

To gode spørgsmål. Den nuværende 'biograffunktion', som kommunen kalder det, trækker kun et par håndfulde tilskuere, når lyset slukkes. Lad os være forsigtige og skønne, at vi med det nye koncept kan tiltrække 50 pr. forestilling, altså 100 hver aften søndag-onsdag. Det bliver 19.200 solgte billetter på et år.

Sætter vi billetprisen til 80 kr., lander den årlige billetindtægt på 1.536.000 kr., hvortil kommer sliksalg og biografreklamer, alt i alt 1.600.000 kr. Hertil kan kommunens lovlige tilskud på max. 500.000 kr. lægges.

På udgiftssiden direktørgage, deltidspersonale, el og varme samt rengøring og annoncering og ikke mindst filmleje, som sluger ca. halvdelen af billetprisen.

Der bliver ikke plads til leje af biografsalen. Men hvorfor skal der betales leje til Trommen? Vi taler ikke om et erhvervsforetagende, men om et kulturtilbud!

Biografforeningen foreslår, at vi tager kontakt med Filminstituttet, der kan stille en professionel biografkonsulent til rådighed. Hans opgave bliver at vurdere det her skitserede koncept eller måske et andet koncept, som den nye kommunalbestyrelse kan blive enige om, og som biografforeningen kan tiltræde.

Biografforeningen er i den heldige situation, at vi kan tilbyde at dække et konsulenthonorar i håb om at finde en løsning på den nuværende farce i Trommen.

Publiceret: 15. Januar 2018 08:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Ugebladet

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt