Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Utryghed i Hørsholm - er det et paradoks?

Af Lilian Rittermann, kommunikationschef, Hørsholm

Jeg føler mig på forhånd nedgjort af kommunalbestyrelsesmedlem Jan H. Klit, hvis jeg skulle være blandt de borgere, der ”oplever”, at for mange kriminelle har for frit spil. Også her i Hørsholm. Det er et paradoks, hvis borgere i Hørsholm ”oplever at de føler sig utrygge”, mener Jan Klit, for ”kriminaliteten i Hørsholm er lavere end nogensinde”. Ingen har mig bekendt hævdet, som det nævnes, at det opleves som ”farligt” at bo og færdes i Hørsholm.

Det er vores bevidsthed, der skal laves om på, når vi bliver frustreret over de mange indbrud, tricktyverier og røverier. Det mener i hvert fald Jan Klit: ”Jeg håber, at vi kan få det ind i de fleste borgeres bevidsthed, at det faktisk er trygt at bo og færdes i Hørsholm”. Repræsenterer Klit her borgerne eller politiet?

Hørsholm er i forhold til artikler, der er offentliggjort i Ugebladet og andre medier, ”blandt de kommuner i Danmark, der har været hårdest ramt af stigninger i indbrud i huse og biler”.

Ÿ I de 3 første kvartaler af 2017 var der i Hørsholm over 20% flere indbrud end i 2009.

Ÿ Uddrag af dagsrapporterne fra Nordsjællands Politi afslører alene for Hørsholm/Rungsted i den korte periode fra 1.-22. januar 2018: 9 indbrud i private hjem, 9 indbrud hos erhvervsdrivende, 5 indbrud i biler, et tricktyveri og et overfald på Kokkedal Station.

Ÿ I september/december var der 36 indbrud i private hjem, 7 tricktyverier/tasketyverier fra ældre, 3 hjemmerøverier, 4 alvorlige, knivoverfaldsrøverier, 8 personer der overfalder togpersonale på Kokkedal tation, hærværk på 7 biler, 2 stjålne biler, 13 indbrud i biler samt indbrud/tyverier fra bl.a. Hørsholmhallen, virksomheder i Industriparken, på Stasevangsvej og fra håndværkerbiler.

Tallene for Nordsjælland må også siges at give god grund til bekymring. Og utryghed. Nordsjælland topper listen med i alt 63 indbrud i julen 2017, mens der f.eks. ”kun” var 32 indbrud i København og 0 på Bornholm (Kilde: Rigspolitiet og BT/Ritzau).

Antallet af anmeldte tyverier fra byggepladser steg 52,6 procent (fra 19 til 29 anmeldelser) i 3. kvartal 2017, sammenlignet med 2016. Fra 2007 til 2011 steg indbrud i private hjem 33%.

Tryghedsudvalg

Jeg føler mig ikke tryg ved kommunens politiske nyskabelse, Tryghedsudvalget, hvis udgangspunktet for udvalget er, at man vil undersøge, hvorfor borgerne føler sig utrygge. Jan Klit nævner som bevis på ”paradokset”, at det største problem på Kokkedal Station er tyveri af nummerplader. For et par dage siden blev et ungt menneske umotiveret overfaldet.

Som jeg læser det, drejer Tryghedsudvalget sig mere om, at der ”fremadrettet” skal anvendes en væsentlig del af både kommunens, politiets og hans egne ressourcer på at komme i dialog, lave statistikker, holde møder og overbevise borgerne om, at de sagtens kan føle sig trygge, end det drejer sig om at kanalisere de samme ressourcer og gerne flere hen på aktivt at beskytte borgerne.

Pas på jer selv

Borgerne skal blot lære at passe bedre på, hvor de bor og færdes, mener politiet. Tak, vi gør hvad vi kan, med hjælp fra naboer og familie.

Vi bør ikke friste eller virke tillokkende for hverken tricktyve eller røverbander (altså: ingen rollator!). På huset bør man udskifte til indbrudshæmmende vinduer, døre og låse. Vil man sikre sig, skal der monteres brudarmeret glas i alle glaspartier, evt. suppleret med aflåselige, ubrydelige jerngitre for alle vinduer og døre fra kældre til og med 1.sals højde.

Vi bør holde op med at købe designermøbler og designerlamper, dyr elektronik, dyre cykler og lækre tasker. Ellers er vi stort set selv ude om det, underforstået. Selv hvis man har gemt den dyre mountainbike på badeværelset, skal man ikke vide sig sikker (Bolbrodalen 16. januar).

Nabohjælp, DNA og peberspray

Køb en peberspray (hvis loven ændres), og mærk værdierne med DNA. De gode råd står i kø. At mærke med DNA har ingen praktisk effekt, specielt ikke når værdierne fragtes til udlandet. Hælere og slutkøbere af varmt, men billigt værktøj, elektronik og smykker (omsmeltes) er ret ligeglade med, om effekterne er mærket med DNA eller ej.

Det forstærker frustrationerne, at politiet bagatelliserer indbrud til at være ”forsikringssager”, og at kun få procent af de kriminelle bliver pågrebet og dømt (3% inkl. betingede domme).

Indbrud, hjemmerøverier og tricktyverier er i sig selv grænseoverskridende, og oplevelsen af, at ubudne har splittet hjemmet ad og stjålet bl.a. uerstattelige arvesmykker, sætter sig altid varige spor. For slet ikke at tale om direkte konfrontation, øjenkontakt og kamp med en eller flere gade- eller hjemmerøvere med personskade til følge.

Selv kommer vi stadig, efter et hjemmerøveri og voldsom nærkamp for snart mange år siden hos os her i Hørsholm, i høj mental alarmberedskab ved selv den mindste usædvanlige lyd i og omkring huset. Vi er ellers ret robuste, både fysisk og psykisk.

Tøm bilen selv

Man bør afmontere GPS og medtage al bagage, herunder kufferter og indkøbsposer, f.eks. hvis man skal besøge en restaurant eller en butik. Eller et gravsted på kirkegården. Bagagerum klarer tyvene også.

Man bør ikke efterlade gaver til brudeparret, konfirmanden eller dåbsbarnet i bilen, mens man er i kirke, men tage både Webergrillen, gyngehesten og alle elektronikgaverne med ind på kirkebænken. NB! Der var min. 9 konfirmationsgavetyverier fra biler på parkeringspladser ved kirker i Nordsjælland i løbet af 2 dage i maj 2017.

Tilstedeværelse

Der er næppe tvivl om, at en stigende andel af borgerne ønsker, at politiet ikke alene skal rådgive og efterforske, men også beskytte og overvåge. Ikke blot via skærme på en fjerntliggende politistation, men også via fysisk tilstedeværelse. Hermed menes patruljere, observere, stresse, afhøre og, når og hvis lovgivningen muliggør det, foretage identitetstjek ”på gaden”, sikre fotos samt gerne DNA og fingeraftryk fra personer, der påkalder sig opmærksomhed. Politiet kan garanteret spotte dem så let som ingenting. Det er det, politiet er uddannet til.

Kun få, helt rene og uskyldige, lovlydige borgere uden skumle hensigter ville blive ulejliget unødigt. Og hellere leve med det, end at leve med at forbrydere og voldsmænd har frit spil. Hvis det kræver lovændringer, så lad os få de lovændringer.

Publiceret: 03. Februar 2018 08:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Ugebladet