Rungsted Kyst Station ser ud til at blive sorteper i den nye Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032. Arkivfoto: Morten Timm
Rungsted Kyst Station ser ud til at blive sorteper i den nye Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032. Arkivfoto: Morten Timm
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Færre stop: Trafikplan smadrer Kystbanen og Rungsted

Hvis forringelserne af bus 150S er en katastrofe for den kollektive betjening af Hørsholm, så er de planlagte forringelser af kystbanen en endnu større katastrofe.

Sådan betegner Kristin Arendt (K), formand for Miljø- og planlægningsudvalget, den fremlagte trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032, som netop har været i høring.

Særligt Rungsted Kyst Station rammes hårdt i trafikplanen, hvor der varsles færre tog - kun hver halve time og med stop på henholdsvis Østerport og København H - samt færre myldretidstog.

Desuden ændres linjeføringen, så Kystbane-togene ikke længere skal fortsætte til lufthavnen og Malmø. Et helt klart signal om nedprioritering af Kystbanen, mener Kristin Arendt.

“Det virker helt grotesk at forringe kystbane-driften, og jeg begriber ikke, at man vil nedskalere noget så vigtigt. Alle andre steder taler man om forbedring og udbygning af den kollektive trafik, så det her hænger på ingen måde sammen ud fra et borgerperspektiv,” siger hun og nævner, at hun sammen med det øvrige Miljø- og planlægningsudvalg er dybt rystet over, at man kan skrue sådan en plan sammen.

Det gør os provinsielle

Ifølge udvalgsformanden vil trafikplanen ikke kun være en voldsom forringelse. Hun mener også, at den vil gøre Hørsholm Kommune mere provinsiel, samtidig med at kommunen skal betale over 600 millioner kroner til udkantsdanmark i udligning.

“Det her vil jo gøre kommunen meget mindre attraktiv, også i forhold til etablering af arbejdspladser, hvor erhvervslivet er meget opmærksomme på, hvor nemt det er at komme hertil. Samtidig kan vi kun forudsige, at der vil komme endnu mere trængsel på vores allerede hårdt belastede motorvej,” fastslår Kristin Arendt.

Ny protestaktion

Fra Hørsholm Kommune er der afsendt et hørringssvar til trafikplanen, men det stopper ikke her.

“Nu skal vi lige have overstået den igangværende bus 150S-aktion, men så vi vil tage kontakt til alle kommuner med kystbanestationer i forhold til en fælles udmelding, ligesom vi tager fat i relevante folketingspolitikere for at gøre opmærksom på de markante forringelser af Kystbanen,” oplyser Kristin Arendt.

Opråb fra pendlerformand

Pendlerformand Michael Randropp er helt på linje med Kristin Arendt i kritikken af den nye trafikplan, som han kalder manglende respekt for den kollektive trafik.

Han hæfter sig ved, at man i passagerudviklingen har halveret antallet af passagerer på Rungsted Kyst Station allerede i 2022.

“Jeg kan kun sende et opråb til de lokale politikere om at gøre noget, før det er for sent, for jeg kan slet ikke genkende de tal - og jeg tror heller ikke på dem. Alle andre stationer har passagerfremgang, og jeg frygter derfor, at det her vil betyde, at Rungsted Kyst Station vil blive serviceret mindre fremover,” siger Michael Randropp og opfatter det som en klar spareøvelse.

Kristin Arendt har selv benyttet Kystbanen i de 15 år, hun har boet i Hørsholm, og der er kun kommet flere og flere passagerer til, og man må ofte stå op.

Randropp mener, at passagertallene er udtryk for et selvopfyldende profeti hos trafikministeriet, hvor man med færre standsninger i Rungsted naturligvis vil opleve et fald i antallet af passagerer.

Det har man gjort andre steder, oplyser pendlerformanden.

Èt uheld fra timedrift

Med udsigten til halvtimes drift er man også kun et lille mekanisk uheld fra, at der kun vil være timedrift på Rungsted Kyst Station.

Høringsfristen på trafikplanen udløb mandag 26. februar.

Kristin Arendt tilføjer, at der politisk holdes fast i planerne om flere p-pladser ved Rungsted Kyst Station og flere boliger i Rungsted-området.

Publiceret: 27. Februar 2018 06:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Ugebladet

Bøger
Forsiden netop nu