Annonce
Ultime Pro2 fra Selectic er eksempel på et moderne høreapparat, som analyserer lyden i omgivelserne og fremhæver talefrekvenser frem for baggrundsstøj.
Ultime Pro2 fra Selectic er eksempel på et moderne høreapparat, som analyserer lyden i omgivelserne og fremhæver talefrekvenser frem for baggrundsstøj.

Høreapparatet: Fra en stor og tung tragt til en lille og diskret computer

Høreapparatet følger de almindelige teknologiske fremskridt tæt og får i disse år nye egenskaber, der gør det endnu nemmere at have nedsat hørelse

Der er sket meget med høreapparater siden den model, Tante Møghe hev frem i den populære tv-serie Matador, når hun skulle høre, hvad der foregik ved middagsbordet hos Familien Varnæs.

Tante Møghes høreapparat – en såkaldt øre-trompet – var en videreudvikling af de første høreapparater, der blev opfundet i 1600-tallet. De havde form af tragter, der var så store, at de behøvede understøttelse.

Allerede på Tante Møghes tid fandtes primitive elektroniske høreapparater med ledning inspireret af opfindelsen af telefonen og mikrofonen.

Frem til 1970'erne var forstærker-delen af et høreapparat på størrelse med en pakke cigaretter og skulle bæres i en lomme. Høreapparater, der sidder i og bag øret, som vi kender dem i dag, har været udbredt siden 1990'erne.

I 1980'erne fandt de første digitale chips ind i høreapparaterne, og udviklingen af digital lydbehandling, der kendetegner moderne høreapparater, tog herefter fart.

Digital lydbehandling kender ingen grænser

Høreapparater har altid afspejlet den almindelige teknologiske udvikling og de nye muligheder, den skaber.

Derfor har der i de senere år også været en eksplosiv udvikling inden for høreapparater, fortæller audiologopæd Bonnie Torngaard fra AudioNovas hørecenter i Køge.

”Den største udvikling er sket inden for digital lydbehandling. Når først det analoge lydsignal er omsat til 0-er og 1-taller, er der stort set ingen grænser for, hvad vi kan gøre med lyden. Et moderne høreapparat er en mindre computer, som år for år får større kapacitet og proceskraft til behandlingen af lyd, så høreapparat i dag er langt bedre end tidligere til at behandle den ofte komplekse lyd, folk færdes i til daglig,” siger Bonnie Torngaard.

De helt små og diskrete høreapparater, der sidder i og bag øret, som vi kender dem i dag, har været udbredt siden 1990’erne.
De helt små og diskrete høreapparater, der sidder i og bag øret, som vi kender dem i dag, har været udbredt siden 1990’erne.

Samtale i et støjfyldt rum

Den teknologi udnyttes blandt andet af høreapparatet Proseidon, som AudioNova fører.

Høreapparatet analyserer lyden i omgivelserne og fremhæver talefrekvenser frem for baggrundsstøj. Derved gør teknologien i høreapparatet det nemmere at deltage i samtaler, selv om der er andre lyde i omgivelserne.

”Det er et stort fremskridt og gør det langt mere behageligt at bruge høreapparat, når man er i meget krævende lydmiljøer. Denne teknologi gør også, at moderne høreapparater er fuldautomatiske. Det vil sige, at du ikke selv skal sidde og skrue op og ned. Høreapparatet indstiller sig selv efter det lydmiljø, du er i. Du skal sådan set bare tage høreapparatet på og så glemme alt om det,” siger Bonnie Torngaard.

Trådløs streaming

Poseidon, som AudioNova også fører, er et eksempel på et høreapparat, der effektivt udnytter muligheden for at etablere trådløs forbindelse mellem høreapparatet og mobiltelefonen eller andre enheder.

”Poseidon kan du tilpasse og parre med din mobiltelefon, din iPad, computer og fjernsyn, og så kan du få streamet lyden trådløst op til dit høreapparat. Du går sådan set rundt med din telefon i øret hele dagen og kan tale fuldstændig trådløst,” fortæller Bonnie Torngaard.

Det første høreapparat: Øre-trompeten
Høreapparater formet som en tragt, kaldet øre-trompeter, dukkede op flere steder i det 17. århundrede.
Den tidligste beskrivelse af en øretrompet findes i en bog fra 1634 af den franske jesuitter-præst og matematiker Jean Leurechonin.
Øre-trompeter vandt stor udbredelse i 1800-tallet.
Den sidste kommercielle øre-trompet blev produceret i London i 1963.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail
Dette indhold er produceret af annoncøren og afspejler nødvendigvis ikke Lokalavisens holdninger.