Mælkebøtte- revolution i Kokkedal

Flaget med de tre mælkebøtter står som symbol på den kreative revolution

Af
Af Peter Dahlerup

Med mælkebøtteflag vejende i vinden vandrede deltagerne i paraden 'Fools of the World Unite' som afslutning på de festlige gadeteater dage gennem Kokkedal frem til Holmegårdscentret. Der var lokale unge fra Kokkedal blandet med unge tamburer fra Frankrig, gøglere og teaterfolk.

"Jeg lavede flaget i min hjemby på Island," fortæller ankermanden bag 'Fools of the World Unite', Kristján Ingimarsson og han fortsætter:

"Jeg valgte mælkebøtten for dens oversete skønhed og ukuelige styrke. Uanset hvad bryder mælkebøtten frem, om den så skal bryde sig vej op gennem asfalten, eller finde fodfæste på et nok så ugæstfrit terræn."

"Jeg ser Kokkedal som et potentielt 'first move' område rent kulturelt," udtaler Kristján Ingimarsson og fortsætter:

 "Og hermed som værende med til at sætte de kommende værdinormer, som bliver bærende for os i den kommende tid. Efter min mening har Kokkedal som område endnu ikke opdaget dets muligheder. Jeg kommer i den forbindelse til at tænke på Berlin hvor et rigt kulturelt islæt har skabt et utroligt dynamisk samfund, der ikke mindst kulturelt er med til at sætte dagsordenen for det omliggende samfund."

Mælkebøtte revolution

"Mælkebøtte revolutionen handler om at få folk til at bryde mønsteret. At få folk til at bryde ud og være med til noget, de ellers ikke gør. Det er dem der tør agere, som jeg vil samle og få til at stå sammen om retten til at leve livet ud fra værdier, der ikke nødvendigvis er den konventionelle måde at gribe ting an på. Jeg opfordrer ikke folk til at foretage sig noget ulovligt ? men jeg opfordrer folk til at smide deres egen selvhøjtidelighed, og herved se de muligheder som åbner sig," fortæller Kristján Ingimarsson.

Mælkebøtte-revolutionen bevæger sig i grænselandet mellem teater og virkelighed, og bruger revolutionsretorik og symboler. Det kan virke skræmmende på nogen, og det er da også interessant hvor let man kan styre masser og et publikum.

Efter det økonomiske krak på Island, og de efterfølgende politiske omvæltninger, blev Kristján Ingimarsson kontaktet af folk som ville bruge flaget mod regeringen på Island, og pludselig blev det til virkelighed. Flaget og revolutionen fik sit eget liv og begyndte at gå sine egne veje. Der blev komponeret en sang til flaget, og det blev sat i produktion. På nuværende tidspunkt er der tre af de politikere, der sidder i det islandske folketing, som bruger flaget, og det bliver stadig brugt under demonstrationer på Island.

Der er en del der tager flaget med sig på deres rejser rundt om i verden, og her viser flaget. En del af disse tager
også billeder af sig selv og flaget, som de ligger ud på nettet. Det væsentlige er at vække folks nysgerrighed, og give folk lov til at tænke anderledes. Det er vigtigt at nogen står frem og viser, at det gængse ikke nødvendigvis er det rigtige. Vi tager alt for hurtig ting for givet. Men ting er til for at blive lavet om, og det er os der har magten. Vi skal ikke se i mønstre, vi skal se i muligheder.

"Jeg tror, at vi med glæde vil gå forandringerne i møde, i det øjeblik det går op for os, at vi selv kan skabe og præge disse forandringer. I dag er anderledes lig med skørt - og jeg er den skøre islænding. Folk er bange for at lave noget forkert, fordi de er låst fast i én tankegang. Jeg tror, at vi skal hente noget af vores inspiration fra vagabonden, der jo også bærer et miks af symboler, og som ikke spørger nogen om lov," slutter Kristján Ingimarsson.

Man kan gå ind på: WWW.FOOLSOFTHEWORLDUNITE.COM, og følge med på Facebook.

Hvis man kontakter Kristján Ingimarsson på hjemmesiden, kan man desuden selv erhverve sig et flag og blive en del af den kreative revolution - og evt. selv lave nogen happenings med flaget, og lægge billeder af det ud på nettet.

Her går paraden 'Folls of the World Unite' gennem Kokkedal. Foto: Peter Dahlerup

Her går paraden 'Folls of the World Unite' gennem Kokkedal. Foto: Peter Dahlerup

null

Publiceret 09 August 2011 18:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV