Sognepræst Sarah Auken er særligt glad for Søren Kirkegaards værker -en interesse, som hun i efteråret vil dele med andre interesserede. Foto: Marie Gribel Vorum

Sognepræst Sarah Auken er særligt glad for Søren Kirkegaards værker -en interesse, som hun i efteråret vil dele med andre interesserede. Foto: Marie Gribel Vorum

Efterår med Kirkegaard

I anledningen af Søren Kirkegaards 200års fødselsdag inviterer Kokkedal Kirke til et efterår i filosofens ånd

Af
Af Marie Gribel Vorum

Det var lidt at et tilfælde, at sognepræst Sarah Auken blev bjergtaget af teolog og filosof Søren Kirkegaards tanker om mennesket. Da hun som studerende i teologi skulle i gang med en større opgave på universitetet, kunne hun vælge mellem en større tekst på latin eller Søren Kirkegaard forfatterskab, som i den sammenhæng virkede som det mest tillokkende.
"Jeg begyndte at læse 'Enten-Eller,' og jeg nærmest skreg af grin undervejs. Jeg følte, at han kendte mig. Kirkegaard er netop stadig ufattelig relevant, fordi han holder et spejl op foran mennesket," siger Sarah Auken og forklarer:
"Hvis Søren Kirkegaard levede i Hørsholm i dag, ville han være at finde nede i midtbyen, hvor han studerede sine medmennesker. Han interesserede sig for relationer mellem mennesker, og hvordan vi agerer i det samfund, vi er en del af. Derfor har vi stadig meget at lære af ham,"
Siden blev hun så grebet, at hun søgte et stipendium og brugte to år på at fordybe sig i Søren Kirkegaards værker. Den glæde vil hun gerne dele med andre interesserede, så derfor har hun startet en studiekreds, der i løbet af efteråret sammen læser og taler om Søren Kirkegaards 'Forførerens Dagbog'.
Under overskriften 'Kan man stole på en forfører?' vil Sarah Auken den 23. september give en introduktion til Søren Kirkegaard, som gør det lettere at komme i gang med læsningen, og alle kan være med.
"Det er provokerende, våget og tankevækkende litteratur, som stadig er aktuelt for det moderne menneske. Det man kan tage med sig fra hans forfatterskab er et skrapt blik på, hvordan man forholder sig til sin egen måde at leve på og til sin omverden," siger hun.
Udover læsekredsen bliver der også en række foredrag om Kierkegaard og hans samtid -det første er den 18. septemberaf Sarahs mand Dr. phil. Sune Auken, der giver en indføring i guldalderens tankesæt og litteratur. Derudover kan du glæde dig til en smuk koncert med Mozarts Don Juan på Søren Kirkegaards dødsdag den 11. november.


Programmet for 'Efterår med Kirkegaard og hans samtidige'

  • Onsdag den 18. september kl. 19: Sune Auken, Dr. Phil og lektor i dansk på Københavns Universitet giver en indføring i guldalderens tankesæt og litteratur. Perioden 1815-1848 er en af de mærkeligste i den danske litteraturs historie. Rammerne omkring litteraturen er hårde, der er økonomisk trængsel og stram politisk kontrol. Men inden for rammerne udfolder sig et mangfoldigt og livligt litterært liv, som omfatter nogle af den danske litteraturs største forfattere.
  • Mandag den 23. september:  Introduktion til værket 'Forførerens Dagbog' og Søren Kierkegaard ved sognepræst Sarah Auken. Det er en provokerende, vovet og tankevækkende historie, der giver anledning til både eftertanke og forargelse, men også til smil og latter. Der findes flere udgaver af Kierkegaards værker og alle kan anvendes. Du kan også købe et kompendium på kirkekontoret til 25 kr.
  • Onsdag den 2. oktober kl. 19: Brian Söderquist , ph.d.  og chefredaktør af den nye engelske oversættelse af 'Søren Kierkegards Skrifter' på Søren Kierkegaardscenteret fortæller om 'Ironi og den indre tomhed'. Foredraget vil gøre rede for Kierkegaards forståelse af ironien og give et bud på, hvorfor ironien er så vigtig for ham.
  • Onsdag den 23. oktober kl. 19: Birthe Rønn Hornbech, tidl minister og cand jur. om 'det evigt menneskelige' i H.C. Andersens eventyr.
  • Mandag den 11. november  kl. 19: Kierkegaards Mozart. Et musikalsk-erotisk møde mellem Kierkegaards tekster og Mozarts musik. Kierkegaard elskede Mozart og når opereaen Don Juan var på plakaten i det Kgl. teater var Kierkegaard altid at finde på de velourrøde sæder. Sopran: Susse Lillesøe, Kgl. operasanger. Basbaryton: Michael W. Hansen, Kgl. Operasanger. Pianist: Lisbet Juul. Oplæser: Sarah Auken
  • Onsdag den 20. november kl. 19: Jutta Bojsen-Møller, foredragsholder og lektor, cand.mag. om "Eline Boisen -en fortælling om min tipoldemor i anledning af 200 året for hendes fødsel." Eline Boisen var født samme år som Søren Kierkegaard, men hendes eftermæle blev en del anderledes. Hele Danmarks 'Mor Jutta' blev hun kaldt, denne ildsjæl der, efter at have levet som præstekone og født 11 børn, blev højskolemor og senere kvindesagsforkæmper.

Publiceret 13 September 2013 07:00