Peter Aarup blev udødeliggjort i 'Den afrikanske farm'.

Peter Aarup blev udødeliggjort i 'Den afrikanske farm'.

Ny biografi tæt på Karen Blixens 'Gamle Knudsen'

Lars Therkelsen fortæller den fulde historie om sin oldefar Peter Aarup

Karen Blixens 'Gamle Knudsen' i bogen 'Den afrikanske farm' - alias Peter Aarup - bliver nu portrætteret indgående i en biografi skrevet af Lars R. Therkelsen.

Forfatteren er født og opvokset i Aabenraa, hvor han efter endt skolegang kom i købmandslære. Derefter blev han uddannet som økonom, og har haft ledende stillinger i større danske virksomheder, indtil han i 2015 forlod arbejdsmarkede, for at koncentrere sig om at finde den fulde historie om sin oldefar Peter Aarup, som af Karen Blixen blev kaldt 'Gamle Knudsen' i bogen 'Den afrikanske Farm'.

Lars R. Therkelsen var forinden kommet i besiddelse af en række breve fra sin oldefar og et fra Karen Blixen. Disse breve satte den research i gang i både Danmark og i Afrika, som sammen med brevene er grundlaget for at fortælle historien om 'Gamle Knudsen – og hans Datter'.

Lars R. Berthelsen har skrevet en biografi om sin oldefar, Peter Aarup, som Karen Blixen lærte at kende - og lærte meget af.

Lars R. Berthelsen har skrevet en biografi om sin oldefar, Peter Aarup, som Karen Blixen lærte at kende - og lærte meget af.

På jagt efter diamanter

Da Peter Aarup i år 1900 kom til Kenya, havde han opholdt sig i Sydafrika i 10 år. Dér var han rejst ned for at finde diamanter, hvorefter han så ville rejse rig og velbeslået hjem til den kvinde, hvis datter han var far til. Men sådan skulle det ikke gå. Kvinden døde, datteren blev overladt til skæbnen i Danmark og han til skæbnen i Afrika. Trods afstanden mellem far og datter, og trods det at de ikke havde set hinanden i mange år begyndte de at skrive sammen.

Gennem brevskrivningen blev de på besynderlig vis knyttet tættere og tættere sammen, og dannede hver deres forestillinger om hinandens liv.

Peter Aarup var den første dansker, der slog sig ned i Kenya - det tidligere Østafrika. Hans liv, som var fuld af eventyr og dramatik, sluttede lige så tragisk som det begyndte.

I de sidste knap fire måneder af sit liv boede han på Karen Blixens farm i Ngong Hills, hvor han tilbragte megen tid sammen med Karen Blixen. Han kunne fortælle historier om sit liv, både fra Danmark og fra de mange år han boede i Afrika.

I starten blev Karen Blixen dog frastødt af sin landsmand som et gammelt og fordrukken vrag.

Inspireret af Aarup

Men hurtigt fandt hun ud af, at han havde levet sit liv med stor konsekvens og langt fra enhver form for borgerlighed. Blandt Karen Blixen-kendere er det opfattelsen, at hun i sit senere forfatterskab lod sig inspirere af Peter Aarups fortællekunst og hans holdning til tilværelsen.

I april 1924 fandt Karen Blixen Peter Aarup liggende død på en sti på farmen.

Hun ville have ham begravet under et stort træ på farmen, men politiet hentede ham og bragte den døde mand ind til Nairobi, hvor han blev begravet.

Karen Blixen havde imidlertid ikke glemt Peter Aarup, da hun 13 år senere udgav 'Den afrikanske Farm'. Der blev Peter Aarup udødeliggjort som romanfiguren Gamle Knudsen.

jesl

Publiceret 19 June 2018 12:10