Cilla Westergaard, Hørsholm Bibliotek. Foto: Fred Jacobsen

Cilla Westergaard, Hørsholm Bibliotek. Foto: Fred Jacobsen

Sommerlæsning: Mød forbrydergeniet "Dirty Hands"

Boganbefaling fra Hørsholm Bibliotek til lænestolen

Af
Cilla Westergaard

børneformidler

Handlingen i ”Kragens kald” udspiller sig i starten i byen ”Ketterdam”, som må være forfatterens bud på en fusion af Amsterdam og London i slutningen af 1800 tallet.

Beskrivelsen af byen er fantastisk. Det meste liv foregår på havnen - og her er spillehuse, bordeller og barer. Der er et hårdt miljø, hvor alle må klare sig selv, for magi, bedrageri, forræderi og menneskehandel er en del af hverdagen.

Intet er for beskidt

Hovedpersonen er det 17-årige forbrydergeni Kaz Brekker, kaldet ”dirty hands”, fordi ingen kriminel opgave er for beskidt til ham.

Kaz får et tilbud, han ikke kan afslå. Eller rettere - han kan ikke modstå belønningen, som er på 30.000 millioner kruge (Ketterdams møntfod).

Opgaven går ud på at befri en fange fra det uindtagelige isfort. Fangen på fortet er en videnskabsmand, der har opfundet det farlige stof ”Juda Parem”, som - hvis det bliver indtaget af ”Grishaer”, som er mennesker med særlige evner - kan blive et livsfarligt våben.

Isfortet var bygget sådan at det kunne modstå angreb fra hære, snigmordere, spioner og grishaer. Da hun nævnte det for Kaz, sagde han blot: ”Men det er ikke blevet bygget til at holde os ude”.

Kaz er også en succesfuld kriminel fordi han udover at udtænke de snedigste kup formår at samle de rigtige folk. Og til den umulige mission, det er at skulle befri fangen i isfortet, skal han bruge et hold af eksperter:

    En hævntørstig straffefange

    En skarpskytte med en mystisk fortid

    En spion kendt som Genfærdet

    En magisk hjerteknuser med en tragisk kærlighedshistorie

Udsnit af forsiden på Kragens Kald.

Udsnit af forsiden på Kragens Kald.

Alle personerne har hemmeligheder, der trinvist og overraskende bliver afsløret for læseren gennem bogen. Deres indbyrdes relationer er præget af henholdsvis had og kærlighed, og hemmelige alliancer bliver indgået undervejs til og fra isfortet.

Kaz har altid nye kort i ærmet. Han er personligt drevet af et stærkt hævnmotiv, og det går langsomt op for én, at alle hans handlinger er styret af behovet for få hævn over en bestemt person.

Afsindig underholdende

Det er en bog, man læser for spændingen, plottet og den action-pakkede handling. Den byder ikke på avanceret skrivestil eller imponerende sproglige vendinger, men er afsindigt underholdende.

Slutningen lægger kraftigt op til 2’eren, som heldigvis også er udkommet. Den hedder: ”Det korrupte rige”.

FAKTA

”Kragens kald” fra serien ”Six of crows” af Leigh Bardugo

Forlag: Carlsen 2018

Publiceret 15 July 2018 07:00