Forsiden af bogen 'Sorg er et væsen med fjer'.

Forsiden af bogen 'Sorg er et væsen med fjer'.

BOGANBEFALING:

Når Krage flytter ind forklædt som sorg

'Sorg er et væsen med fjer' er en både let og tung bog

Af
Nina Schreblowski

bibliotekar

Den anbefalede bog er let i fysisk forstand og tung i overført betydning. Den er tung af sorg og fortvivlelse, men bliver heldigvis lettere til sidst.

I London bor en far og ægtemand med sine to sønner. Han har for nylig mistet sin hustru, og de kæmper alle med en ubærlig sorg.

Så banker det en aften på døren, og udenfor står en stor, pjusket krage som løfter faren op og fortæller, at nu flytter den ind. Kragen bliver på sin vis familiens beskytter, psykoterapeut, babysitter og historiefortæller. Og den forlader dem ikke, før de ikke længere har brug for den.

Bibliotekar Nina Schreblowski, Hørsholm Bibliotek.

Bibliotekar Nina Schreblowski, Hørsholm Bibliotek.

KRAGE: I andre udgaver er jeg en læge eller et spøgelse. Smarte påfund: læger, spøgelser og krager. Vi kan gøre ting som andre personer ikke kan, såsom at æde sorg, u-føde hemmeligheder, og føre teatralske kampe mod sproget og gud. Jeg var ven, undskyldning, deus ex macina, vits, symptom, fantasifoster, gespenst, krykke, legetøj, fantom, stunt, psykoanalytiker og babysitter.

Bogen er delt op i sekvenser, hvor det er henholdsvis Faren, Drengene og Krage som taler.

Så banker det en aften på døren, og udenfor står en stor, pjusket krage som løfter faren op og fortæller, at nu flytter den ind

I starten præges sproget hos især Krage af at være surrealistisk, forvirrende og stridigt. Som læser kan man godt føle, at man ikke helt forstår meningen med det, men sådan er jo netop døden og sorgen, der rammer, når man mister nogen tæt på.

Det er dystert og giver ikke altid mening, og man går måske rundt i en fortvivlet og vred tilstand. Sproget løsner dog op undervejs, Krage rejser bort igen og faren formår at sige et endeligt og smukt farvel til sin elskede hustru.

Max Porter har begået en helt speciel og smuk debutroman med ”Sorg er et væsen med fjer”. Man kan låne den på biblioteket eller som e-bog på e-reolens app.

FAKTA

Max Porter

Sorg er et væsen med fjer

Gyldendal, 2016

Publiceret 21 October 2018 07:00