'Mennesket og kunstneren' - Peter Bastian, der døde i 2017 i en alder af 73 år. Foto: Henning Hjorth

'Mennesket og kunstneren' - Peter Bastian, der døde i 2017 i en alder af 73 år. Foto: Henning Hjorth

Kunstmaleren Peter Bastian 'genopstår' i Fuglsanghus

Hørsholm Kunstforening viser udstillingen 'Mennesket og kunstneren'. Fernisering på lørdag

Hørsholm Kunstforening kan nu invitere til fernisering på udstillingen ”Mennesket og kunstneren” om Peter Bastian. Det sker på lørdag 17. november kl. 14-17 i Fuglsanghus.

Udstillingen viser akvareller, kultegninger, malerier m.m. Karakteristisk for mange af værkerne fra ungdomsårene er tegninger og malerier af bygninger, hvor de lige linjer er stærkt markeret.

Naturen bliver senere et gennemgående tema baseret på, at Peter Bastian søgte ro i sit liv ved at vandre blandt andet i fjeldet i Lapland, hvor mange af hans akvareller stammer fra. I de sidste år fortsatte han med at tegne, og værkerne herfra viser en frigjorthed i udtryksformen tilsat dramatiske rytmer.

'Træer, vej, pastel. Draved Skov, 2016'

'Træer, vej, pastel. Draved Skov, 2016'

Allerede fra barnsben tegnede Peter Bastian og fik sin debut omkring 4. klasse, hvor Erik Nervil (maler og grafiker, som på det tidspunkt boede hos Peter Bastians forældre) indsendte nogle af hans tegninger til en censureret udstilling, arrangeret af Kystens Malere i Helsingør.

Tegningerne blev antaget, og bedømmelsesudvalget titulerede i et brev til Peter Bastian ham som ”kunstmaleren Peter Bastian”, uden at vide, at de havde udvalgt et barns tegninger. Flere af disse værker vises på udstillingen.

I midten af 1970’erne mødte Peter Bastian dirigenten Sergio Celibidache, der i en årrække blev lærer for Peter Bastians Den Danske Blæserkvintet og ikke mindst en betydelig læremester for Peter Bastian personligt. I 1976 blev bandet Bazaar stiftet sammen med Anders Koppel, Flemming Quist Møller og Mehmet Ozan.

Et søgende menneske

På et tidspunkt vågnede interessen for fysikken, og i mellemskolen læste han Einsteins Relativitetsteori.

'Træer, Kul, Draved Skov, 2017'

'Træer, Kul, Draved Skov, 2017'

Senere på universitetet læste han teoretisk fysik. I 1970’erne stiftede han bekendtskab med den spirituelle verden. I 1999 mødte han Andrew Cohen (amerikansk åndelig lærer) og tog på retreat i Indien.

I de sidste år af sit liv fandt Peter Bastian ro i tilværelsen gennem kristendommen. Desværre blev han ramt af uhelbredelig sygdom og døde den 27. marts 2017.

Læs mere på www.peterbastian.dk

Der er fernisering lørdag 17. november kl. 14-17 i Fuglsanghus, Gl. Hovedgade 2 i Hørsholm. Udstillingen fortsætter frem til 13. januar.

Peter Bastians enke og datter vil være tilstede ved ferniseringen.

CV

Publiceret 13 November 2018 06:30