Sophie Cathrine Langgaard, bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Foto: Fred Jacobsen

Sophie Cathrine Langgaard, bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Foto: Fred Jacobsen

BOGANBEFALING:

Dallas - lille pige med store udfordringer

'Dallas København' er en medrivende bog om omsorgssvigt, alkoholisme, psykisk sygdom

Af
Sophie Cathrine Langgaard

bibliotekar

Dallas København: Intet forandrer sig aldrig har lidt af det hele. Den er charmerende, barsk, sjov, ekstremt spændende og meget mærkelig. Romanen handler om den 12-årige omsorgssvigtede pige med det vilde navn Dallas København, og den starter sådan her:

Dallas anede det ikke, men i ugen der kom, ville hun:

1. stå bag et lillebitte mord på et menneske

2. flygte fra politiet

3. bliv skudt på

4. slås med et rovdyr

5. lære alt for meget om kærlighed

Dallas bliver som ganske spæd efterladt af sin mor hos sin opdagelsesrejsende oldefar. Moren har ikke tid til Dallas, da hun har travlt med at rejse verden rundt og redde truede og forsvarsløse dyreunger.

Den er charmerende, barsk, sjov, ekstremt spændende og meget mærkelig

Dallas og hendes oldefar bor i en gammel og faldefærdig villa midt i Frederiksberg have. Dallas har ikke mange holdepunkter i sit liv og er tit alene, når oldefar er på sine lange og farlige ekspeditioner. Eller det vil sige, hun er ikke helt alene, for de har en hushjælp, den alkoholiserede Ole Okker, der engang for 10 millioner øl siden var læge. En dag betror oldefaren Dallas, at han:

1. har galopperende alzheimers og

2. har gjort noget frygteligt, som han desværre ikke kan afsløre for Dallas

Derefter forsvinder han og er som sunket i jorden. Dallas sætter sig nu for at opklare mysteriet om oldefarens forsvinden, og hun får heldigvis hjælp af både Ole Okker og den tatoverede og mystiske dreng Jack.

Dallas København' - en medrivende bog om tunge emner.

Dallas København' - en medrivende bog om tunge emner.

Dallas København er en virkelig medrivende bog, faktisk så medrivende, at jeg slet ikke kunne lægge den fra mig, da jeg først var i gang.

Læseren bliver præsenteret for livets barske realiteter med de mange alvorlige emner, bogen tager fat på. Emner som omsorgssvigt, alkoholisme, psykisk sygdom, og man kunne tro, at det så var en meget alvorlig og trist bog. Men Peter Molde-Amelund formår at skrive med lige dele humor og alvor, der bevirker, at bogen hverken bliver tung eller trist at læse.

Jeg vil anbefale Dallas København til alle børn og unge mellem 10-14 år (og deres forældre). Børn, der kan lide at læse spændende og anderledes bøger, som er noget udover det sædvanlige, og som ikke nødvendigvis behøver en happy ending.

FAKTA

    Dallas København: Intet forandrer sig aldrig

    Peter Molde-Amelung

    Politikens forlag, 2018, 286 sider

Publiceret 02 December 2018 08:00