Uddrag af bogen 'Mig og min hjerne' af Charlotte Koldby.

Uddrag af bogen 'Mig og min hjerne' af Charlotte Koldby. Høst & Søn

BOGANBEFALING:

Rarhedsfølelse i stedet for Dopamin

i 'Mig og min hjerne' får du svar på bl.a. dette spørgsmål: 'Hvorfor er det så kedeligt at kede sig?'

Af
Benny Pedersen

bibliotekar

”Selvom vi i dag lever i en verden med computere, skateboards og rumraketter, kan købe tandpasta, gå med sko og næsten aldrig ser de dyr, vores burgerbøffer er lavet af, har vi stadig den samme hjerne som den, vores ur-mødre og forfædre havde. Din hjerne er, ligesom deres, toptunet til at lede efter mad og til at spotte, hvem der vil være din ven, og hvem du skal holde dig væk fra. Den sørger for at rette sig imod det, som får dig til at føle stor glæde, og den får dig til at undgå det, du synes er afskyeligt eller farligt”.

Sådan indleder videnskabsjournalist Charlotte Koldbye sin nyeste bog 'Mig og min hjerne', der udkom tidligere på året.

Morfars muligheder

Jeg er ikke børnebibliotekar, men var til et introduktionsmøde omkring nye børnebøger, hvor Charlotte fortalte om sin bog. Da jeg til gengæld er morfar til en pige på seks, hendes lillebror på snart fire, blev jeg fanget og kunne se mulighederne i den på sigt. Som udgangspunkt er den skrevet til selvlæsning for tweens, men jeg synes også der er fantastiske muligheder i den for dialog med en voksen omkring uddybning af de mange spørgsmål den stiller.

Bogen er opdelt i kapitler med overordnede overskrifter som opmærksomhed, indlæring, følelser, søvn, mad, musik, leg, sprog m.m. Hvert kapitel er underdelt i spørgsmål som f.eks. ”Hvorfor glemmer jeg at høre efter?”, ”Hvorfor synes jeg, det er så kedeligt at gå i skole?”, ”Hvorfor kan jeg ikke kilde mig selv?”, ”Hvorfor drømmer jeg?”, ”Hvorfor kan jeg lide pomfritter og chips?”, ”Hvorfor får jeg en sang på hjernen?”, ”Hvorfor er det så kedeligt at kede sig?”, ”Hvorfor føles det så godt, når jeg bander?”, ”Er min hjerne klogere end en computer?”. Sidste afsnit er et faktaafsnit om hvordan vi kan vide alt det, vi ved om hjernen. Det er en stor styrke ved bogen, at den er støvsuget for ellers brugte fagudtryk som f.eks. dopamin, som er erstattet af det mere forståelige ord: rarhedsfølelse.

Benny Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Arkivfoto

Benny Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Arkivfoto Foto: Morten Timm

Svar er til diskussion

Efter ”Hvorfor” spørgsmålene kommer der svarbokse med enkle, men uddybende forklaringer som f.eks. ”Hvis du keder dig i skolen, er der sandsynlighed for, at det du lærer, ikke giver mening for din hjerne. Du kan kede dig, fordi du synes det er svært, og ikke kan følge med. Eller du kan kede dig, fordi det er for nemt for dig. Men kedsomhed kan være en forhindring for din indlæring”.

Man kan selvfølgelig som voksen have andre svar på de stillede spørgsmål, som bogen postulerer et svar på; men netop i de situationer er der for en voksen mulighed for en god dialog med de unge mennesker, der læser bogen.

Multitasking

Der er også ”sandheder” i luften omkring opmærksomhed og multitasking for både børn og forældre, når det pædagogisk beskrives: ”Så når du tror, at du både kan se film og game på samme tid, eller når de voksne tror, at de kan høre, hvad du fortæller; samtidig med at de tjekker mails på mobilen, så er I alle sammen i virkeligheden bare i gang med at gøre begge dele meget dårligt”.

Sådan! En både sød, sjov og anderledes bog, der på bedste vis prøver at formidle viden om hjernens muligheder og begrænsninger på en tilgængelig måde for de unge læsere, alternativt tilhørere fra 8-9 års alderen hvis far eller mor læser højt.

Bogen er fyldt med kreative og sjove illustrationer af Niels Roland, der sammen med små opgaver bidrager til underholdningen.

FAKTA

Charlotte Koldbye: Mig og min hjerne

Høst & Søn, 2019. 166 sider.

Publiceret 09 June 2019 06:00