Tina Seierø Wennerwald er litteraturformidler på Hørsholm Bibliotek.

Tina Seierø Wennerwald er litteraturformidler på Hørsholm Bibliotek. Foto: Privat

BOGANBEFALING:

Fjollerier til børnene og ironi til de voksne

I 'Anker og råbemanden' af Alberte Winding bliver råbemanden igen til den rare far

Af
Tina Seierø Wennerwald

litteraturformidler

At finde en børnebog frem og få en lille hyggestund med min søn er noget af det bedste jeg ved. Jeg faldt over billedbogen med den skøre titel 'Anker og råbemanden' og blev så nysgerrig, at vi måtte låne bogen med hjem.

'Anker og råbemanden' er en børnebog, men den henvender sig på en slet skjult måde også til voksne, og det er dét, der er fokus i denne boganbefaling.

”Skynd dig basse,” siger far. ”Vi har sindssygt travlt.”

Bogen handler om Anker og far, der er kommet alt for sent op. Når dét sker, bliver far til råbemanden.

Råbemanden er fortravlet, utålmodig og skynder på Anker. Men Anker har ikke travlt. Næ, Anker har både tid til at gemme en skat i havregrøden og til at bygge slotte af dyner og skåle.

Bogen handler altså om en hverdagssituation, som mange forældre garanteret kan nikke genkendende til – at man synes, at barnet tager sig lige lovlig god tid, når man har allermest travlt og skal skynde sig ud af døren.

Råbemanden bliver igen til far

Råbemanden er ikke som far. Råbemanden er stresset, styrter rundt og glemmer ting.

Men for Anker tjener den slags ikke noget formål, og han snegler sig gennem morgenen som en sand vismand: ”Nu tager vi den bare lige med ro”. Det er dog ikke det eneste han gør. Mere eller mindre bevidst om sit foretagende får Anker i al sin visdom afmonteret råbemandens håb om at få styr på situationen og komme ud ad døren til tiden. Anker bruger sin fantasi, og han værdsætter og leger med de små ting omkring sig.

Alberte Winding har skrevet fjollerier til børnene og ironi til de voksne.

Alberte Winding har skrevet fjollerier til børnene og ironi til de voksne. Foto: Forlaget Carlsen

Det får langsomt råbemanden til at erkende, at det ikke nytter noget at storme rundt. En erkendelse der gør, at råbemanden igen bliver til far.

Tilgængelighed og nærvær

I disse dage, hvor normeringerne i daginstitutionerne debatteres intenst, husker Anker og råbemanden den voksne læser på, hvad der ligger bag ønsket om flere hænder i institutionerne: tilgængelighed og nærvær. Bogens formidling af denne pointe er kærlig og fortrøstningsfuld, og det er kærkomment. Og den voksne læser bliver med bogen mindet om nogle væsentlige sandheder på en veloplagt og sjov måde.

Alberte Winding har med 'Anker og råbemanden' sørget for at levere fjollerier til børnene og ironi til de voksne, og den kan give både store og små et smil på læben.

Jeg anbefaler derfor gerne 'Anker og råbemanden' til andre med mindre børn. Bogen er prydet med Claus Bigums farverige og sjove illustrationer, som passer perfekt til historien. Bogen er den første i serien om Anker og hans hverdag. En serie af billedbøger der henvender sig til børn på 2-5 år.

FAKTA

'Anker og råbemanden', Alberte Winding.

Forlaget Carlsen, 2018, 26 sider.

Publiceret 23 June 2019 07:00