Dette er ikke omtalte Orla, men dog en bulldog, en hund, og dermed menneskets bedste ven.

Dette er ikke omtalte Orla, men dog en bulldog, en hund, og dermed menneskets bedste ven. Foto: Adobe Stock

BOGANBEFALING:

Orla var en bulldog med stor personlighed

Men Orla er ikke mere - til gengæld er der Poul Malmkjærs fremragende bog om hundepersonligheder

Af
Benny Rolf Pedersen

bibliotekar

Biblioteket har masser af bøger om hunde. Fordelt på racer, hvalpens pleje, pelsens pasning, korrekt føde, træning, lydighedsøvelser osv. Altså brugsbøger, som den nybagte hundeejer kan få masser af glæde af.

På min opslagstavle på kontoret har jeg billeder af to hunde hængende. Orla, en engelsk bulldog, og Hanne, en brun labradorhvalp. Begge er min kones søsters på Bornholm.

Desværre er Orla ikke mere, men når jeg kommer ind på kontoret, kikker han på mig med det dér blik. Han var en hund med en meget stor personlighed!

Og måske fordi jeg ved, at din hund er verdens bedste, men også, at du inderst inde ved, at min hund også er det

Filmhistorikeren Poul Malmkjærs nye bog ”Hunde er vel også en slags mennesker” er en anderledes hundebog, netop med fokus på hundepersonligheder, og den er fremragende!

Benny Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Arkivfoto

Benny Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Arkivfoto

”Hvorfor endnu en bog om hunde? Måske fordi denne bog aldrig er blevet skrevet før. Måske fordi min egen glæde ved hunde er blevet stærkere og stærkere, jo ældre jeg er blevet, og jo flere hunde jeg har mødt. Måske fordi denne bog rummer en masse ting, de gængse bøger om hunde ikke har med. Og måske fordi jeg ved, at din hund er verdens bedste, men også, at du inderst inde ved, at min hund også er det”.

En os af kærlighed

Således indleder Poul Malmkjær sit pragtværk af en bog, der primært omhandler hunden i et kulturhistorisk perspektiv. Fortællinger og anekdoter om hundens historiske baggrund, hunden i kunsten, berømte hunde og berømte personers hunde. Kapitler om bl.a. mystiske hunde, heltemodige hunde, børn og hunde, syngende hunde, hunde på film og i tv, kort sagt hunden som medspiller i udviklingen af vores egen kultur.

Bogen oser af kærlighed til de firbenede og er skrevet i en humoristisk tone, som trækker på smilebåndet hos læseren. Den er fyldt med dejlige billeder og er i coffee-table format og let at gå til og fra, og man behøver ikke at læse den fra ende til anden, men kan nyde den i småbidder som underholdning og til eftertanke.

FAKTA

  • Poul Malmkjær: Hunde er vel også en slags mennesker
  • En kulturhistorisk mosaik om menneskets bedste ven – og hundens.
  • Forlaget Tro-Fast, 2019, 213 sider.

Publiceret 19 July 2019 07:00