DEBAT:

At være dagplejemor er en livsstil

Af Bettine Winther Rübner Bang, Ørbæksgårds Allé 740, Hørsholm:
Sidste sommer gik bølgerne højt i Hørsholm Kommune. Dagplejen var lukningstruet, og forældrene kom op på barrikaderne. Kampen var hård og ikke uden omkostninger. Især dagplejemødrene blev hårdt ramt af den usikkerhed, der herskede omkring deres job. Med god grund, for deres job er ikke et almindeligt 8-16 job.
Foruden en arbejdsdag på ti timer indebærer jobbet som dagplejemor også, at man åbner sit hjem op for fremmede og indretter legerum, spiseplads, pusleplads og sovepladser til børnene. Med andre ord er det ikke et job, man bare lige skifter ud. At være dagplejemor er en livsstil.
Jobbet som dagplejemor bliver mødt af mange fordomme: ”De sidder bare på deres flade numse hele dagen”, ”Der er ingen, der holder øje med dagplejemoderen – så hun vanrøgter nok børnene”, ”Det er hippieforældre, der vælger dagpleje”. Måske lidt karikeret, men i bund og grund er det de bekymringer, jeg oftest støder på som mor til et barn i dagplejen. Jeg tror måske, meget af usikkerheden bygger på uvidenhed omkring hvad dagplejen egentligt er for en størrelse.
Selv herskede der ingen tvivl hos min mand og jeg. Vores søn skulle gå i dagpleje. Det virkede helt naturligt. Dels fordi jeg selv havde gået i dagpleje, og dels fordi vores søn trives bedst, når der ikke er for mange mennesker og støj omkring ham. Alligevel blev jeg positivt overrasket, da jeg erfarede, hvor utroligt meget arbejde og planlægning, der ligger bag Hørsholm dagpleje. De har læringsplaner og tilsynsmøder fuldt ud på højde med vuggestuen. Der bliver blandt andet arbejdet med sprog, bevægelse, farver og lyde, og det enkelte barns udvikling følges nøje.
Er der noget, vi skal være særligt opmærksomme på som forældre, bliver det taget op af dagplejemoderen, når vi henter eller bringer. Den daglige kontakt og nærvær gør, at forældre og dagplejemoderen har en tæt dialog, og ingen børn drukner i systemet.
En anden ting, der overraskede mig positivt, er den livsglæde og eventyrlyst som dagplejemødrene besidder. Vores små poder kommer dagligt ud på ture. De mødes med de andre dagplejemødre og tager på legepladsen, i skoven, på stranden, laver skattejagt og meget, meget mere.
En håndfuld af dagplejemødrene har desuden en elcykel, som de racer omkring på. Noget, vores søn sætter stor pris på.
Tredje og sidste årsag til, at vi finder dagplejen helt og aldeles uerstattelig, er den store kærlighed, som dagplejemødrene viser børnene. Jeg har kun en enkelt gang måtte aflevere vores søn grædende. Ellers springer han glad af sted hver morgen og glæder sig til at lege med sine to bedste venner.
Med andre ord er dagplejen en pasningsmulighed, vi slet ikke kan undvære. Det er derfor med enorm glæde og lettelse, at dagplejen ikke blot består, men er blevet udvidet med to søde og dygtige dagplejemødre.
Vi glæder os til mange flere år med Hørsholms fantastiske team af dagplejemødre.

Hvad synes du? Deltag i debatten på Ugebladets Facebook-side. Klik på nedenstående Facebook-link...

Publiceret 01 May 2017 06:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV