DEBAT:

Udligning eller skævvridning?

Af August Lyngstrand, Bolbrovej 48A, Rungsted Kyst:

Udligningsskat. Det lyder, som noget der er til for at udligne Danmarks økonomi, men udligner vi økonomien eller skabes der bare en ny skævvridning?

Når man tager et kig på de tørre tal, kunne man være tilbøjelig til at mene det sidste. Hørsholm Kommune skal bidrage med 634.224.000 kr. i 2018.

Det viser en opgørelse fra økonomi- og indenrigsministeriet, og til næste år skal kommunen betale 27,4 millioner kr. mere pga. sammenbrudne forhandlinger, da den nye udligningsreform skulle forhandles.

Kommunen er dermed en af de kommuner, der bidrager med allermest i forhold til antallet af skatteydere. Kommunen betaler nemlig omkring 25.350,71 kr. pr. indbygger, mens kommunerne i Region Nordjylland nyder godt af bonussen.

Alle kommunerne bortset fra Rebild modtager mere end 15.000 kr. pr. indbygger. Især kommunerne i det nordsjællandske påvirkes meget af skatten. Også borgmester Morten Slotved har tidligere udpeget, at den ekstra skat påvirker kommunen i en vis grad. Kommunens budget bliver skåret så meget, at budgettet pr. indbygger er blandt de laveste i Danmark.

Derfor bliver Hørsholm Kommune nødt til at pålægge borgerne en højere brugerbetaling og dyre mad for de ældre. Dermed må os borgere i kommunen hoste op med endnu flere penge end bare selve beskatningen kræver. Hvis man sammenligner en kommune som Hjørring med Hørsholm, vil man hurtigt finde store forskelle.

F.eks. den to år gamle idrætshal Femhøje Idrætscenter i Hjørring er til sammenligning med Hørsholm Idrætspark mere moderne og har et langt venligere miljø. Sparet bliver der også på servicen i kommunen, og dermed skæres der i kvaliteten af servicen. Det mærkes blandt de ældre, børnefamilierne, de økonomisk trængte og socialt besværede.

Før udligningsskattens indførelse i 2009 var disse problemer set i kommunerne, der nu modtager udligningen. Så hvorfor have en udligningsskat, der ikke udligner forholdene men bare bytter rundt på dem?

Publiceret 25 May 2018 16:00