Per Frost Henriksen (S), folketingskandidat. Foto:

Per Frost Henriksen (S), folketingskandidat. Foto: Palle Peter Skov

DEBAT: Regeringens sparekniv knuser Gymnasier og VUC

Af Per Frost Henriksen (S), folketingskandidat i Nordsjælland:

Det er umuligt at spare sig til gode skoleforhold på Gymnasier og VUC, som regeringen nu har gjort igennem længere tid. Det virker ikke i klasserummet, at grønthøsteren år efter år snitter penge ud af budgettet. Det er forbudt at gå med kniv, og regeringens skarpslebne sparekniv er så farlig, at den skal helt væk, smeltes om til penge, ros og anerkendelse til uddannelsessektoren.

Det handler helt konkret om det urimelige omprioriteringsbidrag (læs: besparelse) på to procent, som skolerne har fået barberet af deres budgetter siden 2016, det vil sige nu er vi helt oppe på seks procent besparelse. Det går ikke. Fyring af lærere giver ikke bedre Gymnasie og VUS, selvfølgelig tværtimod.

Det er strengt, at regeringen forsøger at italesætte at besparelserne ophører, når realiteterne er det modsatte. Regeringen fortsætter med besparelserne i både 2019, 2020 og 2021. Det bliver et ringere og ringere skoletilbud med færre lærere, hvis ikke regeringen besinder sig og dropper de store besparelser på to procent om året.

Og med til hverdagen på et gymnasium hører også, at der er prisstigninger på strøm, varme, rengøring, bøger og alt andet der købes. De to procent i besparelser fra regeringen plus pristalsregulering på varer og løn.

Jeg er nyvalgt bestyrelsesmedlem i Rungsted Gymnasium, hvor det ikke er svært at se, at nødvendige moderniseringer og vedligeholdelse er blevet udskudt og at driften, lærerbudgetterne, ikke længere kan nå sammen. Der er sparet for meget. Sparet på børnene, på fremtiden. Det svækker selvfølgelig fagligheden når dygtige lærerkræfter skal fyres.

Besparelserne på uddannelsesområdet skal afskaffes.

Viden og uddannelse er dét, vi i Danmark skal leve af i fremtiden. Derfor vil Socialdemokratiet have gode uddannelser i hele landet - ikke spare milliarder på uddannelse, sådan som regeringen har gjort, siden den kom til og i øvrigt fortsætter med flere år frem.

Socialdemokratiet vil droppe regeringens årlige nedskæringer på uddannelserne, der betyder, at blandt andet universiteter, gymnasier og erhvervsskoler hvert år skal spare to procent. Nedskæringerne går hårdt ud over kvaliteten. Og øger presset for yderligere centralisering, så der bliver færre uddannelser tæt på de unge.

Publiceret 14 October 2018 06:00