De Konservatives Charlotte Kirchheiner offentliggør nu partiets grønne nytårsplan i Hørsholm. Arkivfoto

Charlotte Kirchheiner (K), byrådsmedlem i Hørsholm.

DEBAT: Lad småbørnsforældre selv vælge, hvor deres barn skal passes

Af Charlotte Kirchheiner (K), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse, Gøgevang 43, Hørsholm:

Tilskud til pasning af barn i eget hjem blev lukket ned i 2017. For nyligt har Maj Allin Thorup og de Konservative foreslået snarest muligt at genindføre tilskuddet, men forligspartierne og administrationen argumenterer imod, med henvisning til de regnestykker, der lå bag lukningen af ordningen.

Vi er ved at undersøge tallene i detaljen, og jeg vil derfor blot påpege, hvordan forudsætningerne har ændret sig i en retning, som accentuerer behovet for en hjemmepasningsordning.

Dengang kunne man få tilskud for 0-6-årige børn, og det var især forældre som undertegnede, der gjorde brug af tilbuddet. Jeg hev mine drenge ud af deres institutioner tre måneder, inden de skulle starte i henholdsvis skole og børnehave, og gik hjemme med dem.

Det var nogle skønne måneder og et luksusgode for vores familie, men naturligvis også en dyr omgang for institutionerne, fordi deres pladser i børnehaven og dagplejen stod tomme.

I dag er situationen i modsætning den, at vi mangler institutionspladser. Vi er løbende nødt til at bygge nyt for at indrette os på det positive faktum, at der kommer flere små børn i kommunen.

Kunne den manglende kapacitet på institutionsområdet måske afhjælpes ved mere hjemmepasning? Samtidig har flere af de seneste henvendelser fra familier, som gerne vil gøre brug af en hjemmepasningsordning, drejet sig om børn med udviklingsvanskeligheder, det vil sige børn som vil have godt af en mere stille og tryg start derhjemme med deres familie.

Det er familier, som uden et tilskud vil være økonomisk tvunget til at sende deres børn i institution, hvor barnet på grund af sine udfordringer måske vil have behov for ekstra støtte. I en periode, hvor det specialiserede børneområde i markant grad presser kommunens økonomi, virker det kortsigtet ikke at sørge for, at børnene tilbydes så rolig og nærværende en start på livet som muligt, så de ikke koster unødigt meget længere fremme i deres daginstitutions- og skoleliv.

Både økonomisk og menneskeligt synes det derfor mest forsvarligt at lade pengene følge barnet i 0-3-års alderen, hvad enten det kommer i institution eller bliver derhjemme.

Publiceret 31 January 2019 14:15