Om 100 dage - søndag 26. maj - er der valg til Europaparlamentet.

Om 100 dage - søndag 26. maj - er der valg til Europaparlamentet. Pressefoto

DEBAT: 100 dage til EU-valget - Hørsholm nummer fire i Danmark

Af Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentet i Danmark:

Den 15. februar er der præcis 100 dage til Europa-Parlamentsvalget søndag den 26. maj, hvor også borgerne i Hørsholm skal forbi stemmeboksene.

Ved sidste EU-valg i 2014 stemte 66,94 procent i Hørsholm. Det er markant flere end de 56,3 procent, der stemte på landsplan. Jeg håber dog, at endnu flere vil stemme til forårets EU-valg, så kommunen kan beholde sin flotte fjerdeplads.

Måske er du bekymret for klimaforandringer efter sidste års rekordvarme sommer. Måske vil du gerne have indflydelse på, hvad der lovligt kan tilsættes dine fødevarer. Eller måske har du en holdning til, hvordan EU skal tage imod flygtninge.

EU er en politisk kampplads, og du får kun medbestemmelse, hvis du sætter dit kryds.

Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentet i Danmark.

Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentet i Danmark. Pressefoto

I Hørsholm går borgerne mere op i europæisk demokrati end gennemsnittet i Danmark. Inden for kommunegrænsen var der dog forskel på, hvor mange der kom forbi stemmeboksene ved sidste EU-valg.

I toppen lå valgstedet Grønnegade med hele 74,08 procent og Rungsted med 73,36 procent, mens valgstedet Vallerød lå på 62,8 procent. Hvem skal ligge i front ved valget i maj?

Det er fantastisk, at hørsholmerne engagerer sig. Men det vil være stort, hvis endnu flere vil være med til at bestemme, hvilken retning EU skal gå.

For der er stadig et godt stykke vej til de næsten 90 procent, der stemmer ved folketingsvalg.

Måske kender du en, der ikke fik stemt ved sidste EU-valg? Eller en, der skal stemme for første gang?

På hjemmesiden www.dennegangstemmerjeg.eu kan du vise, at du har tænkt dig at stemme til valget. Bagefter kan du dele dit personlige link med dem, du kender.

Undersøgelser viser, at det at stemme er en social begivenhed. Hvis du stemmer, øges chancen markant for, at dine kollegaer, dine naboer og din familie også stemmer.

Kan vi skabe en sneboldeffekt, så ender vi med sammen at nå ud til de sofavælgere i Hørsholm, der har brug for et kærligt spark for at komme hen til stemmeboksen.

Publiceret 15 February 2019 06:00