Flere opgaver flyttes tæt på borgeren, skriver Kristian N. Jensen. Pressefoto

"Vi skal selvfølgelig kunne give de nedslidte borgere en mulighed for at trække sig fra arbejdsmarkedet eller finde andet erhverv," skriver Venstre-kandidat Kristian N. Jensen i et indlæg. Pressefoto

DEBAT: Hvem ønsker, at den nedslidte skal arbejde?

Af Kristian Nørgaard Jensen (V), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse og folketingskandidat for Venstre i Nordsjælland:

Det er åbenlyst, at den nedslidte ikke skal arbejde. Kan man ikke arbejde efter et hårdt og langt arbejdsliv, så skal man have mulighed for at trække sig tilbage, for i Danmark hjælper vi dem, som ikke kan mere.

Det gælder både mureren, frisøren, skolelæreren, tandlægen og andre.

Kan vi derimod arbejde, så skal vi bidrage til vores fælles velfærd. En garanti for tidligere tilbagetrækning, som foreslået af Socialdemokratiet, er en bombe under velfærdssamfundet - for hvem skal betale? De ældre? De syge? Virksomhederne?

Hvis pensionsalderen falder for faglærte og ufaglærte med f.eks. 2½ år, så koster det jævnfør finansministeriet 10½ milliarder kroner i 2035. Til sammenligning kostede den 4. kræftpakke 2,2, milliarder kr. Er man ikke nedslidt, så foretrækker jeg, at vi alle bidrager til vores fælles kasse, så vi får et stærkt Danmark til gavn for alle.

Det sympatiske i forslaget om tidligere pensionsalder er, at vi skal hjælpe dem, som reelt er nedslidte. Jeg er helt enig.

Til gengæld siger jeg nej tak til socialdemokratisk valgflæsk - for sådan ser jeg deres forslag om en generelt lavere pensionsalder.

Jeg vil gerne arbejde for, at seniorførtidspension bliver mere tilgængelig. Forventningen var, at 8.000 ville bruge den, men under 1.500 er visiteret til den. Og så vil jeg gerne se på, hvordan vi kan bruge flexjob-ordningerne bedre for vores seniorer på arbejdsmarkedet.

Faktisk vil mange gerne fortsætte med at arbejde, og det skal de have både mulighed for og lov til – på de vilkår som de kan.

En anden vinkel på arbejdslivet, som slet ikke kommer i spil i debatten, er muligheden for at skifte erhverv. Er mureren blevet nedslidt, skal hun så hjem og sidde, eller kan hun faktisk være på kontor, være chauffør eller noget helt tredje?

Arbejde giver livskvalitet - så lad os finde løsningerne, som giver størst værdi for den enkelte og ikke sætter alle i samme bås.

Publiceret 18 February 2019 07:00