Glen Madsen, Dansk Folkeparti.

Glen Madsen, Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Morten Timm

DEBAT: Veteranloven er ikke for sarte sjæle

Af Glen Madsen (DF), folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds:

På trods af velkendte ar på sjælen og den nye veteranlov, der skulle hjælpe de soldater, der tog de traumatiske oplevelser med hjem i rygsækken, så efterlades alt for mange tidligere udsendte soldater stadig alt for ofte uden erstatning og som kastebold i det offentlige system.

Det er utaknemmeligt overfor de, der satte alt til side for at gøre verden til et bedre sted - for at passe på Danmark. Det er urimeligt, og vi kan ganske enkelt ikke være det bekendt.

Ideen med veteranloven var blandt andet, at hjemvendte soldater med eksempelvis PTSD skulle have lettere ved at blive tilkendt en retmæssig og behørig erstatning, men det har ikke været resultatet i alt for mange tilfælde. Blandt andet fordi det i den individuelle vurdering tillægges stor betydning, hvorvidt soldaten har været i reel livsfare eller ej?

Jeg kender personligt en hel del tidligere soldater, der enten ikke har været i livsfare eller på grund af stolthed ikke ville beskrive egentlige livsfarlige situationer som sådan, som i større eller mindre grad er påvirket af andre traumatiserende oplevelser fra deres tjeneste i konfliktområder.

Forestil dig, at der er sket noget med en god ven eller en respekteret kollega… Og mærk så efter i dig selv, om det ville kunne påvirke dit psykiske velbefindende…? De fleste kender godt svaret.

Mange ting, der ikke indeholder en direkte livsfare for én selv, kan især i pressede situationer godt ødelægge noget i dig for livet.

Alle de modige og gode mennesker, der frivilligt melder sig og tager ud i den store verden, for at gøre en forskel og passe på alle os andre, så vi kan sove trygt.

De skal ikke fortsætte med at kæmpe, når de er hjemme igen. Tværtimod.

Står det til mig, så skal vi ikke bare være bedre, men markant bedre til at være veteranerne taknemmelige for deres indsats. Og ikke bare med ord, skåltaler, parader og en flagdag, men med reel handling.

Publiceret 13 March 2019 15:30