Glen Madsen (DF), byrådsmedlem og folketingskandidat.

Glen Madsen (DF), byrådsmedlem og folketingskandidat. Foto: Fred Jacobsen

DEBAT: Inklusion – for hvis skyld?

Af Glen Madsen (DF), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse og folketingskandidat i Nordsjælland:

Inklusion var en spareøvelse, der blev pakket ind i flot gavepapir påskrevet "feel good" prædikater om fællesskab og rummelighed – én folkeskole for alle.

En smuk tanke på gavepapiret, men virkeligheden i klasselokalerne er oftest helt anderledes end de floromvundne ord, der fik besparelsen til at glide glat igennem.

Alle - både inklusions- og almenbørn - får nemlig mindre og dårligere undervisning som et direkte resultat af beslutningen om inklusion, og det er på høje tid, at Folketinget træffer beslutning om, at vi skal have en anden overordnet struktur end den nuværende.

Jeg er helt klart fortaler for, at der skal være plads til så mange børn som overhovedet muligt i folkeskolen, da den er den største katalysator for størst mulig sammenhængskraft i samfundet. Men hvis vi ønsker en positiv udvikling i forhold til folkeskolebørnenes faglighed og trivsel, så bliver vi ganske enkelt nødt til at målrette undervisningen børnenes udviklingsmæssige og faglige niveau i stedet for som nu, at få alle til at passe ind i den samme klasse.

På min folkeskole tilbage i 80'erne havde vi specialklasser, hvor børn med særlige behov blev undervist ud fra deres niveau, og børn uden særlige behov blev undervist ud fra deres niveau. Det vil jeg meget gerne tilbage til. Dog med den helt klare ændring, at der skal være langt mere fokus på socialisering mellem skolens almene børn og dem med særlige behov. Det var vi virkelig ringe til dengang.

Jeg synes, vi skal undervise ud fra elevernes niveau i stedet for i forhold til, hvor mange der kan være plads til i samme lokale.

Jeg synes, vi skal sætte nye mål og rammer for socialisering alle børn og generationer imellem. Jeg synes, vi skal betragte uddannelsen af vores børn og unge som en investering i stedet for en omkostning. Jeg synes, vi så at sige skal tage folkeskolen tilbage. Men til nye højder.

Publiceret 27 March 2019 15:00