Kristian N Jensen (V), folketingskandidat og byrådsmedlem i Hørsholm.

DEBAT: Yes, vi lever længere!

Socialdemokratiets tilbagetrækningsløfteholder ikke en meter, mener Venstre-kandidat Kristian Nørgaard Jensen

Af Kristian Nørgaard Jensen (V), folketingskandidat for Venstre i Nordsjælland:

I de seneste 12 år er danskernes gennemsnitlige levealder ifølge Danmarks Statistik steget med tre år, og der har været en stigning i antallet af folkepensionister fra 870.000 i 2008 til 1,1 millioner i 2016.

Det er jo en fantastisk udvikling. En udvikling som også bør kalde på solide udmeldinger i forhold til, hvordan dette løses økonomisk. Derfor er jeg imod Socialdemokratiets tilbagetrækningsløfte. For det løfte holder ikke en meter.

Det er klart, at hvis man er nedslidt, så skal man have mulighed for at trække sig tilbage, for i Danmark hjælper vi dem, som ikke kan mere. Det gælder både mureren, frisøren, skolelæreren, tandlægen og andre.

Kan vi derimod arbejde, så skal vi bidrage til vores fælles velfærd. Udviklingen i levealderen og det stigende antal ældre viser med alt tydelighed, at der bliver behov for arbejdskraften.

Her vil Socialdemokratiets garanti for en tidligere tilbagetrækning være en bombe under velfærdssamfundet, en regning som betales af de svageste. Falder pensionsalderen for eksempel for faglærte og ufaglærte med 2½ år, så koster det jævnfør finansministeriet 10½ mia. kr. i 2035.

Jeg vil gerne arbejde for, at seniorførtidspension bliver mere tilgængelig. Og så vil jeg gerne se på, hvordan vi kan bruge flexjob-ordningerne bedre for vores seniorer på arbejdsmarkedet. Faktisk vil mange gerne fortsætte med at arbejde, og det skal de have både mulighed for og lov til – på de vilkår som de kan.

En anden vinkel på arbejdslivet er den livslange læring, hvor muligheden for at skifte erhverv gøres lettere. Er mureren blevet nedslidt, skal hun så hjem og sidde, eller kan hun faktisk være på kontor, være chauffør eller noget helt tredje?

Arbejde giver livskvalitet – så lad os finde løsningerne, som giver størst værdi for den enkelte og ikke sætter alle i samme bås.

YES, vi lever længere! Og vi skal arbejde længere!

Publiceret 19 April 2019 16:00