Sofie Lindquist har skrevet et indlæg om at flytte til Hørsholm som børnefamilie.

Sofie Lindquist har skrevet et indlæg om at flytte til Hørsholm som børnefamilie. Pressefoto

DEBAT:

Derfor vil jeg ikke være ambassadør for min by

"Jeg er som udgangspunkt ret liberal. Men jeg er simpelthen skuffet over min by og de nedskæringer, som gør så ondt på os," skriver blogger og mor til to, Sofie Lindquist i denne kronik

Af Sofie Lindquist, blogger, mor til to og nytilflytter til Hørsholm. Indlægget er et sammendrag fra et indlæg på sin blog hellosofie.dk:

Da vi flyttede til Hørsholm i september sidste år, blev jeg spurgt af Hørsholm Kommune, om jeg ville være ambassadør for byen. Jeg takkede nej, men var (og er) jo meget glad for min by. Nu har vi boet her i otte måneder, og der er simpelthen ender, der ikke mødes. Der bliver taget valg i kommunen, som jeg ikke forstår og som får "perfekt by for børnefamilien" til at klinge hult.

Jeg forstår godt, at kisten er tom og ikke alle kan få det, som de vil have det. Og jeg er som udgangspunkt ret liberal. Men jeg er simpelthen skuffet over min by og de nedskæringer, som gør så ondt på os og de ringe vilkår, som vi oplever som børnefamilie.

Der bliver taget valg i kommunen, som jeg ikke forstår og som får "perfekt by for børnefamilien" til at klinge hult.

Kommunens budgetter og regnskab er under voldsomt pres - og det er en af de første gange i mit liv, at jeg kan mærke det så tydeligt i mit eget (eller skal jeg sige mine børns) liv.

Årelange ventelister

Mit barn, Gustav, går i en kommunal integreret institution. Den ligger ikke super godt i forhold til vores hus, men det var den eneste, som vi fik tilbudt, da vi flyttede til byen. Alle andre - private som offentlige - institutioner er der lange ventelister på.

Vi skrev ham op til seks offentlige og private institutioner tilbage i juni 2018, da vi vidste, at vi ville flytte til byen. Og han har stadig ikke fået tilbudt én anden plads nogle andre steder og er i hvert fald endnu et år fra en ledig plads. Skal jeg bare være taknemmelig for, at der overhovedet ER pasningsmulighed? Er det så lavt vi sætter barren for en by, der burde være "konge at vokse op i"?

Ligesom alle de andre institutioner, så skal vores institution skære i budgettet. I deres meget lillebitte budget skal de finde en post de skal undvære. For os betød det, at Gustav ikke længere får frugt. Og det er ikke det store problem at give lidt ekstra banan med i madpakken, men det betyder, at 13 forældre skal gøre det.

Skal jeg bare være taknemmelig for, at der overhovedet ER pasningsmulighed? Er det så lavt vi sætter barren for en by, der burde være "konge at vokse op i"?

De gange, hvor jeg har besøgt morgensamlingen, har jeg oplevet, at den frugt og skorpe samlede børnene. Det gav dem et ritual, en ro og hygge og noget fælles, som jeg finder vigtigt i Gustavs institutionsliv.

Gustav skal være børnehavebarn

Det lille budget har betydet en omstrukturering af institutionen, så alle børn over 2,5 år "skal" rykkes op i børnehaven. Børnehaven mangler nemlig børn, hvorimod vuggestuen har venteliste. Men vi skal stadig betale vuggestuesats, selvom normeringen er endnu værre i børnehaven.

De ændrer dog normeringen for at tage hensyn til de nye små, så det hedder 16-18 børn pr stue i stedet for de 22-24 børn, som der normalt er.

Blogger Sofie Lindquist mener, at Hørsholm Kommune har meget at gøre bedre for byens børnefamilier.

Blogger Sofie Lindquist mener, at Hørsholm Kommune har meget at gøre bedre for byens børnefamilier. Pressefoto

Men vent lige et øjeblik og træk vejret. Vi har vel et valg her? I kan da ikke tvinge Gustav i børnehave, hvis vi ikke synes han er klar. Skal han rykkes op bare fordi det passer ind i strukturen? Han går med ble og kan ikke engang tage sin jakke på selv. Han sover lur og er på mange måder kun 2,5 år, der (efter min mening) stadig har behov for den ro, som en vuggestue (forhåbentligt) giver i forhold til en børnehave.

I kan da ikke tvinge Gustav i børnehave, hvis vi ikke synes han er klar. Skal han rykkes op bare fordi det passer ind i strukturen?

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke peger fingre af hverken institution eller pædagoger. De gør det bedste, de kan med de ressourcer, de (ikke) har. Der er noget galt med vores kommune, hvis de tror, at de kan brande Hørsholm som en fantastisk by for småbørnsfamilier, når det er noget nær umuligt at få en plads i en økonomisk sund og velfungerende institution. Og for at gøre det hele endnu mere familievenligt, så har de snøret hjemmepasningstilskuddet, så forældre, der ikke kan få en ønsket plads eller som venter med at sætte deres barn i institution, ikke kan få tilskud af kommunen for at passe hjemme. Det hjælper heller ikke på situationen og presset på institutionerne - og i øvrigt heller ikke det budskab, som Hørsholm gerne vil sende.

Mine børn er endnu ikke i skolealderen, men de ringe(re) vilkår og lærere, der bliver fyret fylder meget i avisen - så det ser ud til, at det heller ikke er særlig "konge" at være barn i skolealderen i Hørsholm.

"Men Sofie, alle kan ikke få og få. Vi skal jo skære nogle steder". Ja, men så må Rungsted og Hørsholm gøre op med sig selv, hvilke slags byer, de vil være. For hvis det er småbørnsfamilierne, som de gerne vil tiltrække, så mener jeg, at der bliver prioriteret helt, helt forkert. Jeg forstår da godt, at kommunen gerne vil have ressourcestærke familier op, der har mange år endnu til at betale skat i - men hvis flere oplever og ser, hvad jeg ser, så lover min kommune meget mere end den kan holde.

Der er også solskin

Lad mig slutte af med lidt solskin. For jeg elsker min by og dens smukke natur, vores skønne bibliotek og lille biograf.

Jeg håber, at Hørsholm snart prioriterer anderledes for deres egen, men mest for vores børns skyld

Den her by kan også noget, men der er lang vej igen før jeg med god samvittighed kan være ambassadør for en by, der lige nu kommer med tomme løfter og pæn indpakning uden reel værdi og velfærd til småbørnsfamilier.

Jeg håber, at Hørsholm snart prioriterer anderledes for deres egen, men mest for vores børns skyld - eller også må politikerne stå ved, at Hørsholm lige nu ikke er den småbørnsvenlige by, som de så gerne vil have, at den skal være.

Publiceret 16 May 2019 12:18