Kristian N. Jensen, kandidat for Venstre, mener, at der skal kigges på den kommunale udligningsordning.

Kristian N. Jensen, kandidat for Venstre, mener, at der skal kigges på den kommunale udligningsordning. Pressefoto

DEBAT:

Udligningsordning - ja og nej tak!

Man skal ikke stilles dårligere som ældre i Hørsholm end i Holstebro eller omvendt. Vi er ét land, og vi hjælper på tværs, skriver Venstre-kandidat Kristian Nørgaard Jensen

Af Kristian Nørgaard Jensen (V), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse og folketingskandidat for Venstre i Nordsjælland:

Argumentet for udligningsordningen er, at serviceniveauet på tværs af kommunerne skal være ens. Så langt er jeg enig. Man skal ikke stilles dårligere som ældre i Hørsholm end i Holstebro eller omvendt.

Vi er ét land, og vi hjælper på tværs.

Men når tallene fra Økonomi- og indenrigsministeriet viser, at der i 2018 var 65 kommunalt ansatte pr. 1000 borgere i hovedstadsområdet mod 70 i resten af landet - eller når serviceindekset fra Økonomi- og indenrigsministeriet viser et lavere niveau i Hovedstadsområdet end i resten af landet.

Ja, så er min konklusion, at der skal ses på udligningsordningen.

Det kan ikke være rigtigt, at udligningen fra hovedstadsområdet til resten af landet stiger år for år. Således er udligningen mere end fordoblet siden 2007, og således flyttes der 14 milliarder kroner fra hovedstadsområdet til resten af landet i 2019.

Det er urimeligt mange penge, også set i lyset af, at en almindelig familie i hovedstadsområdet ifølge Penge & Privatøkonomi har 96.000 kr. mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Region Nordjylland.

At lade udligningen forsætte med at stige er ikke kun urimeligt, det er også skadeligt for Danmark. Hovedstadsregionen står overfor kæmpe investeringer i infrastruktur og institutioner for at imødekomme kravene fra en voksende befolkning - og investeringer i hovedstaden er med til at skabe vækst for hele Danmark.

En ny regering skal med have fokus på en mere fair udligning for hele Danmark skyld – og for at skabe sammenhængskraft mellem øst og vest.

Publiceret 20 May 2019 16:41