Svaneparret i Stampedammen har syv æg i reden. Men overlever ungerne mødet med Mini-Niagara?

Svaneparret i Stampedammen har syv æg i reden. Men overlever ungerne mødet med Mini-Niagara? Foto: Torben H. Rohde

DEBAT:

Beskyt nu svaneungerne mod Mini-Niagara ved Stampedammen

Ring til gutterne på materielgården og bed dem om at sætte et filter op, lyder opfordringen i dette læserindlæg

Af Torben H. Rohde, Hørsholm Park 10, Hørsholm:

Kære Borgmester Morten Slotved

Danmarks fornemme nationalfugl knopsvanen, hr. og fru Svane, har igen besluttet sig til at beære Stampedammen med ikke alene dem selv, men vil i år igen bestræbe sig på at berige omgivelserne ved søen og de nærmeste omgivelser med, kære borgmester, en stor familie.

Jeg kiggede ned til Stampedammen her i formiddag for at ligesom vende verdensituationen med hr. Svane. Men det er ikke noget, der interesserer ham lige for tiden, for, som hr. Svane påpegede, familiens bestående, overlevelse og udvidelsesmuligheder er nu i stor fare for at forsvinde. I samme område har svaner år efter år - faktisk ligesom oppe ved Hørsholm Kirke - uden held forsøgt familieforøgelse. De andre steder ved man måske ikke, hvorfor det ikke lykkes; men her ved Stampedammen kender man den præcise og tilbagevendende årsag til tragedien.

Årsagen hedder i folkemunde 'Mini-Niagara'. Det er det store vandfald ude ved vejen, der hvert år sluger svaneungerne, inden de får en nødvendig orientering af sit fjedrende ophav.

Så var det, at jeg tænkte, at det kan du sikkert gøre noget ved. Altså ikke via udvalg, kommissioner og anden snik-snak - nej e opringning f.eks. til gutterne på materielgården med et “find ud af noget og det det skal være inden solnedgang”! Hvis man kan sætte et filter eller noget lignende op i en kortere periode, f.eks. frem til ultimo juni, så kan meget reddes.

Mange hilsener fra familien i søen, der nu og ikke uden en vis stolthed viser sine syv smukke svaneæg frem til beskueren og sikkert også til dig, Morten Slotved, når du kigger forbi næste gang - ja, de glæder sig allerede til din visit!”

Publiceret 22 May 2019 21:00