City Bois til kulturdagen i Hørsholm tilbage i 2017.

City Bois til kulturdagen i Hørsholm tilbage i 2017. Foto: Morten Timm

DEBAT:

Kulturdag i Hørsholm - tænk stort for 2020

Af Karin Egede, Opnæsgård, Hørsholm:

Kulturdag, uge- eller måned i Hørsholm? Begrebet opstod her i 1987. Kort fortalt: Da jeg i 1984 bestemte mig for at rejse tilbage til mit fædreland, Danmark, efter ca. 20 år som udlandsdansker, fandt jeg på, som 'afskedsfest' og 'kultur-udveksling' i Mexico City at samle os syv fastboende nordiske kunstnere for, i samarbejde med/støtte fra samtlige nordiske ambassader, Islands konsulat og Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Nationalmuseet, diverse mexicanske universiteter, kulturinstitutter m.fl., at skabe "Mes de los Paises Nordicos" (De Nordiske Landes Måned), som, på grund af jordskælvet i 1985 først lykkedes i "Polyforum Cultural Siquieros" i Mexico City i november-december 1986 og fortsatte i nabostaten Naucalpan de Juaréz i december-januar 1987, med det formål, at vise mexicanere noget om vores nordiske kultur, hvad vi har til fælles og hvordan vi er forskellige.

Hjemme i Danmark bosatte jeg mig i Odsherred i 1987, hvor jeg fortalte kunstnerbekendte om kulturprojektet, jeg var lykkedes med i Mexico, hvilket resulterede i, at jeg, som dansk kunstner fra Mexico, videreførte ideen i samarbejde med herboende mexicansk kunstner, den mexicanske ambassade og daværende Dragsholm Kommune og biblioteker: Kunst- og kultur-udstillingen "Mexico i Dragsholm", med det formål at fortælle lidt om det naturskønne, farverige og magiske Mexico, som vi begge holdt meget af, på hver vor måde.

OBS: Efterfølgende gav mine ideer/projekter inspiration til begrebet kulturdag, kulturnat og etc. i Danmark, ligesom mit projekt "Dia de los Muertos" fra 1996 på Dragsholm Slot i Odsherred (i samarbejde med en anden mexicansk kunstner), har givet inspiration til samtlige "De Dødes Dag" events i Danmark, om den magiske mexicanske kultur.

Derfor vil jeg, på baggrund af egne erfaringer, gerne opfordre Hørsholm Kommunes kulturudvalg til at tænke lokalt, på en ny inkluderende måde og invitere samtlige lokale kulturaktive personer og foreninger til i et "FællesKulturEvent", hvor alle kan finde ny inspiration og viden om begrebet "Kultur i Hørsholm", til gensidig gavn og glæde også for nye Hørsholm Borgere af alle tænkelige nationaliteter.

Tænk stort for 2020.

Publiceret 07 June 2019 07:00