Husk og leg, lyder årets sidste gode vane. Foto: Mostphotos

Husk og leg, lyder årets sidste gode vane. Foto: Mostphotos

Månedens vane:

Leg dig til lykke

Opfordringen i årets 12. og sidste vane: Husk de lege du havde det edst med som barn

Af
Ole Wessung

kiropraktor

Kan du lege?

Det håber jeg, for al forskning viser, hvor utrolig vigtigt og sundt det er at lege.

”Du er den”

På vej hjem fra USA så jeg filmen 'TAG', der er en sandfærdig historie om en flok drenge, der leger ”du er den” og om hvordan denne leg følger og påvirker dem dem op gennem livet, og hvordan denne simple ”fangeleg” binder dem sammen. Særlig en sætning ramte mig og inspirerede mig til at skrive denne artikel:

”Man siger, at når man bliver gammel, holder man op med at lege, men sandheden er, at det først er når man holder op med at lege, man bliver gammel.”

Når ens liv er fyldt med arbejde, aftaler, mails, møder, forældreintra, to-do-lister og meget meget mere, kan man godt komme til at glemme at lege og have det sjovt.

Sjov og leg er essentielt for lykke. Det har indflydelse på stressniveau, produktivitet og kvaliteten af det samvær, du har med familie og kollegaer.

Du kan lære mere om en person, gennem en times leg, end et års samtaler.

Leg dig til succes

Dr. Stuart Brown (National Institute for Play, USA) har gennem mange år interviewet mange tusinde personer på tværs af køn, race, alder, jobtype, sociale lag. Han fandt, at der er en meget stærk sammenhæng mellem leg og succes.

Det er iflg Dr Browns tydeligt, at enhver form for, leg giver vores underbevidsthed en pause fra alle bekymringerne og de negative tanker, der stresser og presser os og at vi efter leg er mere positive, optimistiske og fokuserede.

De leger hos Google

Anden forskning har ligeledes vist, at leg, i forbindelse med arbejde, åbner nye neurale forbindelser i hjernen, der ikke kun gør medarbejderen mindre stressede og ubekymrede, men også mere kreative og produktive. Bland andet på baggrund af denne forskning har Google og en række andre nytænkende virksomheder gjort leg til en stor og synlig del af arbejdspladsen.

Lidt har også ret

I mit arbejde som kiropraktor bruger jeg et stykke ansigtspapir til næsten hver behandling, som i sagens natur efterfølgende skal smides i papirkurven. Jeg har anbragt min papirkurv således, at det er lidt udfordrende at ramme den med mine papirkugler, men hver gang jeg rammer, ja så får jeg følelsen YEEEESSSSS og patienten griner.

Der skal faktisk ikke så meget til at bringe lidt glæde og sjov ind i dagligdagen.

Legetesten

    1. Hvilken leg elskede du som barn

    2. Hvilke følelser får du, når du tænker på det

    3. Hvad kan du gøre i dag, der kan give dig de samme følelser

    4. Sæt igang

Publiceret 31 December 2018 10:00