Et kraftfuldt slag for elevmotion

Mere bevægelse skal give selvværd og øge læringsparatheden på Usserød skole med projektet 'Rend og Hop'. Lokale karateudøvere viste vejen. Udvalgsformand vil gerne have fast motion indarbejdet på alle skoler

Af
Morten Timm

Morten Timm

Den lokale karateklub Shin-Go-Ryu Karate gik forrest og slog nogle kraftige slag for det nye bevægelses-projekt 'Rend og Hop', som der blev taget hul på det nye skoleårs første skoledag på Usserød Skole.

De fik lov at vise deres ekvilibristiske evner udi karatekunsten - og for de to karatepiger Anna, 12 år, og Natasja, 13, slog de samtidig deres personlige rekord ved at flække syv gasbeton-blokke i ét hug.

'Rend og hop' handler først og fremmest om bevægelse og få fat i de børn, der af den ene eller anden grund har en dårlig motorik. Ann Piaster og Alette Molin er ansvarlig for projektet, der blev altså blev slået og sparket i gang af Shingoryo Karateklubben.'

"Børn med dårlig motorik ender ofte med at blive ekskluderet fra fællesskabet. Samtidig har motorisk svage elever sværere ved at regne og læse, end de motorisk stærke elever," oplyser Ann Piaster, idrætslærer og matematiklærer på Usserød skole, og fysioterapeut Alette Molin.

60 minutter om dagen

De har tidligere gennemført et miniprojekt med motorik, og resultatet var en klar styrkelse af børnenes selvværd.

"Overordnet er målet at inddrage kroppen i skolen, så eleverne dels udvikler den og dels lærer noget om den, herunder vil kroppen også inddrages i undervisningen for at styrke læringen. Vi vil samtidig opfylde Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at børn og unge skal bevæge sig mindst 60 minutter om dagen," oplyser Ann Piaster.

Helt konkret vil der være fokus på elevernes motoriske udvikling ved hjælp af tests og tilbud om motorisk træning, legepatruljer mm.

Også fra politisk side er der stor interesse for projektet.

"Vi ved, at andelen af skolebørn i kommunen, der dyrker regelmæssig sport er kraftigt dalende. Det er en udvikling, vi skal ændre, når vi nu samtidig ved, at fysisk aktive børn lærer mere og bedre," siger Michael Medom Hansen (V), formand for børne- og skoleudvalget.
Han mener, det er oplagt, at vi tænker 1 times daglig motion ind i undervisningen på kommunens skoler.

"Nu starter vi på Usserød Skole, men det er mit mål, at vi allerede til næste år får det udbredt til alle skolerne," tilføjer han.

Den lokale karateklub shingoryu gik forrest og slog nogle kraftige slag for det nye bevægelses-projekt 'Rend og Hop'.

Den lokale karateklub shingoryu gik forrest og slog nogle kraftige slag for det nye bevægelses-projekt 'Rend og Hop'.

"Børn med dårlig motorik ender ofte med at blive ekskluderet fra fællesskabet. Samtidig har motorisk svage elever sværere ved at regne og læse, end de motorisk stærke elever," oplyser Ann Piaster, idrætslærer og matematiklærer på Usserød skole

Fakta om 'Projekt Rend og Hop'

* Målgruppe er elever fra 0.-9. klasse på Usserød, på sigt tænkes at erfaringen fra Rend og Hop implementeres på alle skoler * Alle børnene i 0. klasse screenes af en fysioterapeut, som vurderer, om de skal have særtræning * Motorisk træning til motorisk svage børn. De motorisk usik-re børn bliver tilbudt undersøgelse ved fysioterapeut Alette Molin Møller og herefter tilbud om deltagelse på motorikhold, som varetages af motorik konsulenten og fysioterapeuten * Generelt skal der bevægelse ind i alle undervisningstimer, samt frikvarteret og fritiden * Alle lærere skal på inspirationskursus, så de lærer at ind-tænke bevægelse i undervisningen * I frikvarteret får 0.-3. klasse mulighed for legetilbud af de uddannede elever fra 6. klasse * Uddannelse af junior idrætsledere (valghold i 8. og 9. klasse) der vil tilbyde idræt efter skoletid.

Publiceret 10 August 2009 11:45

SENESTE TV