Susan Binau og Niels Eje med AngelKIT. Foto: Christian Heldbo Wienberg

Susan Binau og Niels Eje med AngelKIT. Foto: Christian Heldbo Wienberg

Ny landsforening:

Dø med værdighed

Susan Binau stifter landsforeningen AngelKIT, der støtter døende og pårørende til døende

En række ildsjæle har stiftet landsforeningen AngelKIT Danmark, der har det formål at støtte døende og pårørende til døende, så man sikrer en smuk, værdig og respektfuld afsked, når livet slutter.
 
Landsforeningen med blandt andre tidligere kræftpatient og forfatter Susan Binau og musiker og komponist Niels Eje ønsker at gøre op med dødens tabu og lindre og hjælpe de mange tusinde pårørende, der hvert år må tage afsked med deres kære.
 
Idéen til initiativet er udsprunget af flere personlige oplevelser, som både patient og pårørende hos stifteren bag.
 
"Jeg har selv ved flere lejligheder oplevet at tage afsked og mærket magtesløsheden og de mange spørgsmål, der trænger sig på. For hvad gør man i den konkrete situation? Jeg har gennem de sidste tre år mødt tusindvis af pårørende, når jeg har holdt foredrag, og det er deres historier og oplevelser, som gav mig inspiration til at arbejde videre med min ide og samle et team af ildsjæle omkring dette arbejde," fortæller Susan Binau.

Blod på tanden

AngelKIT Danmark har udviklet en række konkrete værktøjer, man kan give pårørende, børn såvel som voksne, til terminalt syge eller døende.
 
Afdelinger på Hillerød Hospital og Odense Universitetshospital har allerede modtaget en række AngelKIT - donationer, og de første tilbagemeldinger giver teamet bag Landsforeningen blod på tanden til at fortsætte.
 
"De første tilbagemeldinger er både rørende og glædelige. For det viser, at selv med få virkemidler som AngelKIT, kan en donation fundamentalt forandre en families oplevelse af at tage afsked med en døende. Fra noget, de er forfærdeligt og trist til noget smukt og fredfyldt," siger Susan Binau.
 
AngelKIT landsforeningen søger aktivt efter fonde og virksomheder, der vil støtte projektet. Målet er, at der i 2012 kan uddeles 10.000 AngelKITs på hospitaler rundt om i Danmark.Fakta

AngelKIT er et støtteværktøj til pårørende til terminalt syge og døende patienter. Guiden "Værdighed i sidste stund" af Susan Binau, er konkrete råd til de pårørende her og nu. Guiden er skrevet efter sparring med læger, sygeplejersker og udfra Susan Binaus egen erfaring som patient og pårørende. Et LED-lys, da det normalt ikke er tilladt at skabe en rolig og afslappet belysning på et hospital med levende lys. En MusiCure CD af den danske musiker og komponist Niels Eje. En læbepomade, der også er en opfordring til de pårørende om at være med til at sikre den syge eller døende nok væske. En flaske uparfumeret olie til håndmassage, da berøring er meget vigtig og en blid massage kan frigive spændinger og afslappe både patienten og den pårørende. En engel. et universelt bud om fred.

Publiceret 05 July 2011 07:15

SENESTE TV