Dansk Folkeparti bryder budgetforlig

Under torsdagens Økonomiudvalgsmøde valgte Dansk Folkepartis Gitte Burchard at stemme mod dele af budgetforliget

Af
Morten Timm

Morten Timm

Dansk Folkeparti i Hørsholm har med ét slag sat sig uden for politisk i Hørsholm Kommunalbestyrelsen.
Det synes at være konsekvensen efter partiets Gitte Burchard på Økonomiudvalget i dag valgte at bryde budgetforliget for 2012.
Det skete, da DF-politikeren stemte imod frigivelsen af to anlægsbevillinger omkring brorenovering og etablering af rundkørsel på Lågegyde ved det nye plejecenter Louiselund og Kystbanen. Samt penge til midlertidige p-pladser på østsiden af broen under det omfattende vejarbejde.
Forligsbruddet, som DF kæder sammen med deres ønsket om mere ældrerengøring, kom som en stor overraskelse på dagens møde i Økonomiudvalget, og fungerende borgmester Henrik Klitgaard (R) finder det ubegribeligt, at Dansk Folkeparti bryder en fælles politisk aftale.
"Jeg ser da meget alvorligt på det her. I Hørsholm har der altid været tradition for, at man overholder indgåede aftaler. Det har hidtil skabt et godt arbejdsklima mellem partier plus vigtigheden af, at man kan man stole på hinanden. Den tillid har naturligvis lidt et stort knæk til Dansk Folkeparti," siger Henrik Klitgaard og udtrykker samtidig ærgrelse over, at budgetaftalen ikke kunne fastholdes.
Læs også: DFs forligsbrud er en kæmpe brøler

DF: Forligsbrud af den øvrige kommunalbestyrelse

Det har ikke været muligt at træffe Gitte Burchard fra en kommentar, men til Frederiksborg Amts Avis hendes mand og lokal partiformand, Jens Sennefelder, citeret for at ville have åbnet budgettet, fordi den øvrige kommunalbestyrelse har begået forligsbrud i forhold til sagen om ældrerengøring.

"Når man har vedtaget et budgetforlig og går bort fra det igen, så bliver man nødt til at gå tilbage til det oprindelige, eller også må man åbne budgetforliget," siger Jens Sennefelder.
Fungerende borgmester Henrik Klitgaard afviser DFs beskyldninger om forligsbrud omkring ældrerengøringen.
Dels indgår nedskæringen af ældrerengøringen kun i budgetforliget for 2011 - og dels er seneste beslutning om at genindføre 14-dages rengøring (24 gange årligt) for de svage ældre igen næsten en tilbagevenden til tidligere tiders serviceniveau.

Vanskeligt samarbejde fremover

Dansk Folkepartis forligsbrud for dog ingen praktisk indflydelse på de pågældende sager, da de med deres ene mandat ikke rykker flertallet en tomme.
For fungerende borgmester Henrik Klitgaard har det dog en principiel betydning og vil i fremtiden vanskeliggøre samarbejdet med DF.
 
Læs også: DFs forligsbrud er en kæmpe brøler

Var ikke længere bundet af budgetforlig

Efterfølgende har Ugebladet modtaget en mail fra Gitte Burchard, hvor hun kommenterer sagen.
"Jeg føler mig ikke længere bundet af dette 2010-enstemmigt budgetforlig, fordi Kommunalbestyrelsen den 30. december brød dette enstemmigt vedtagende og underskrevet forlig ved at nedstemme enstemmigheden efter Statsforvaltningens påtale af lovligheden af ældrerengøringen".
"Jeg stemmer imod forslaget om frigivelse af rådighedsbeløbet, selvom jeg oprindeligt har været med til at vedtage budgetforliget i 2010, hvor projektet blev udskudt til 2012".
Som forligspartner kan Gitte Burchardt ikke acceptere, at man efterfølgende - og uden hendes godkendelse - går ud og ændre dette indgåede budgetforlig uden enstemmighed.
"Derfor bad jeg om at få budgettet genåbnet," meddeler hun.
 
 

null

Publiceret 09 February 2012 12:15

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV