Billedgalleri:

2000 år gammel boplads fundet hos Bo Grønt

Arkæologer graver i muldjorden ved den lokale planteskole, inden motorvejen udvides

Af
Morten Timm

Morten Timm

Med nænsom hånd og en murerske arbejder arkæologer lige nu med at grave fortidsfund op fra de øverste jordlag hos Bo Grønt Høsterkøb.
Arbejdet foregår i den tidligere lama-fold, og siden gravergruppen på tre arkæologer og en frivillig fra Hørsholm Arkæologiske Forening i sidste uge begyndte udgravningen er der dukket spændende fund op til overfladen.
"Vi har fundet en boplads med foreløbig seks afmærkede steder, hvor de tagbærende stolper har stået. Vores skøn er, at bopladsen er fra 500 år før Kristi fødsel til et par hundrede år efter," fortæller arkæolog Anine Madvig Struer.

Forskellige tidsperioder

Sammen med kollegaerne Danijela og Christina er de projektansat af Hørsholm Egns Museum til at foretage udgravninger på jordenen hos Bo Grønt, inden entreprenørmaskinerne går i jorden for at lave udvidelsen af Helsingørmotorvejen.
Samtidig har fundene af keramikskår underbygget teorien om, at der lige netop på dette udvalgte sted ved siden af motorvejen i Hørsholm har boet mennesker for flere tusind år siden.
"Vi har spor af, at der rent faktisk har levet mennesker her i forskellige tidsperioder," oplyser Anine Madvig Struer og viser det foreløbig bedste arkæologiske fund fra udgravningen. Et flintsejl.
"Det er vores vurdering, at flintsejlet, der dog er knækket, stammer fra bondestenalderen eller tidlige bronzealder. Så vi er tilbage til ca. 2.000 år før Kristi fødsel," fastslår hun.
Flintsejlet har form som en halvmåne, og vores forfædre brugte det til at skære strå, høste korn og skære græs over med.

I sidste uges bagende sol var det på med hat og kasket under gravearbejdet hos Bo Grønt Høsterkøb.
Fotos: Morten Timm

I sidste uges bagende sol var det på med hat og kasket under gravearbejdet hos Bo Grønt Høsterkøb. Fotos: Morten Timm

Kulstof 14-test

Det arkæologiske graverhold understreger dog, at fundne skal studeres nærmere for at mere præcist at kunne angive tiden, blandt andet ved hjælp af en kulstof C14-datering.
Ud fra geografien på en lille bakketop finder Anine Madvig Struer også placeringen her ved planteskolen oplagt for en boplads.
De regner med at være færdige med udgravningerne i løbet af denne uge, hvorefter de fortsætter til de andre og større arkæologiske udgravninger, som skal foretages langs Helsingørmotorvejen ind mod Holte i de næste måneder.
Fortidsfundene samles på Hørsholm Egns Museum.

null

Publiceret 08 May 2012 09:30

SENESTE TV