Bestyrelsen anno april 2012: Mads Barslund med Jens Hage i hånden, Erling Madsen, Marianne Albjerg og Dorrit Noldus-Nilsen.

Bestyrelsen anno april 2012: Mads Barslund med Jens Hage i hånden, Erling Madsen, Marianne Albjerg og Dorrit Noldus-Nilsen.

Det kolde gys er populært

På få år er medlemsantallet i vinterbaderforeningen Rungsted/Hørsholm Vikingelaug fordoblet

435 medlemmer af Hørsholm/Rungsted Vikingelaug kaster sig hele året rundt ud i det kolde gys ved Rungsted Havn.
Og i det seneste par år er det blevet særligt populært, for medlemsantallet er mere end fordoblet i vinterbaderforeningen.
"Der er ingen tvivl om, at har man først oplevet dét kick, det giver at hoppe ned i det kolde vand, så bliver man bidt af det," siger den nyvalgte Høvding for Hørsholm-Rungsted Vikingelauget Erling Madsen.
I øjeblikket er der tilmed venteliste.
Se også tv-indslag: Tog morgendukkert i otte graders frost
Selvom vikingerne og skjoldmøerne har det bedst med at bade i under 10 grader varmt vand, så kaster de sig i bølgen blå hele året rundt. Og det har de gjort i 37 år.
Hørsholm-Rungsted Vikingelaug er med i sammenslutningen »Vinterbadere I Danmark« med flere end 20.000 medlemmer – og foreningen er den syvende største i landet.
Udover hang til koldt vand er humoren et fællestræk, fortæller høvdingen. Det gode humør får latteren til at rulle hver eneste morgen, og generalforsamlingen i april har deltagelse af omkring 140 medlemmer. Her er et kendetegn i øvrigt, at Høvdingens beretning delvis aflægges som en tegneserie, idet bestyrelsesmedlemmet og satiretegner Jens Hage simultantolker beretningen i tegninger.
Glimtet i øjet kommer også, når udvalgenes beretninger fremlægges: Det drejer sig eksempelvis om væsentlige underudvalg som Temperaturmålingsudvalg, Vindmålingsudvalg og Vanddybdemålingsudvalg. Et enkelt udvalg har fået reduceret sit arbejde markant i år: Tagrende-, Område- og Bænkrenseudvalget har fået fjernet tagrenden som ansvarsområde, idet hærværks m/k'er har lavet armbøjninger i Vinterpaladsets eneste tagrende, så den nu er taget ned.
Eget lurblæserkorps
Musikalsk er foreningen også med på noderne: Som eneste vinterbadeforening i landet råder den over eget lurblæserkorps, Lurendrejerne, som under ledelse af Gorm Skånstrøm på hjemmelavede instrumenter spiller nogle velvalgte, men uigenkendelige melodier – orkestret yder dog altid den publikumservice på forhånd at oplyse, hvad det er for et nummer, der forsøges spillet …
Bro til Hven?
Netop nu står Vikingelauget foran en stor opgave. I november tog stormen en del af badebroen, og en ny til 300.000 kroner skal opføres. 29 pæle og 15 kubikmeter kampesten skal sikre den mod vand og vind.
"I spidsen for dette enestående bygningsværk står vor brokommitterede, den tidligere Høvding Hans Grønberg. Det vil givet give os en del erfaringer med anlægsarbejde i vand, og med tidens snak om indtægtsbestemt virksomhed, regner vi med efterfølgende at kunne leje ham ud til Femernforbindelsen," siger Erling Madsen med en smil.
Der har også været overvejet at forlænge broen til Hven, så der kan handles toldfrit under morgenbadningen …

null

Publiceret 29 May 2012 07:30