Niendeklasser førte valgkamp

Lærebøgerne og tavlen blev i sidste uge skiftet ud med rollespil, da Hørsholm Kommunes niendeklasser førte deres egen kommunalvalgkamp og lærte om demokratiets spilleregler

Af
Af Marie Gribel Vorum

Fredag var valgdag på Hørsholms folkeskoler. Her afsluttede niendeklasserne deres valgkamp i rollespillet 'Valget er dit', hvor de i løbet af ugen havde spillet rollerne som politikere, journalister og vælgere i deres egen kommunalpolitiske valgkamp. Borgmester, Morten Slotved, var mødt op for at tale til eleverne og kåre demkoratispillets vindere.

"Hvis man er utilfreds med noget, eller ønsker at noget er anderledes, så må man involvere sig. Også udover at sætte sit kryds, når der er valg. Gennem 'Valget er dit' har I netop vist, at I forstår at involvere jer og engagere jer i den demokratiske debat," sagde borgmesteren.

I skoleudgaven af kommunalvalget blev det Venstre, der løb med sejren med hele 23,6 procent af stemmerne, imens borgmesteren kunne glæde sig over, at de konservative fik 20,5 procent af stemmerne. Som han selv med et smil udtrykte det: "Vores flotteste valgresultat nogensinde". Venstre vandt blandt andet skolevalget på mærkesagen om længere skoledage men færre lektier.

Engagerede elever

'Valget er dit' skaber en demokratisk valgkamp, hvor eleverne via hjemmesider og Facebook debatterer og synliggør politiske mærkesager. Eleverne havde levet sig meget ind i rollespillet, og mange af dem havde brugt en stor del af deres fritid på 'valgkampen'. Borgmester, Morten Slotved, roste derfor især elevernes store engagement, som han håber smitter af på lysten til at tage del i politisk arbejde i fremtiden.

"Jeg håber, at I går hjem og husker på, at indflydelse også er mulig i den virkelige verden. Men som I har oplevet det i rollespillet, er indflydelse ikke noget, der bare kommer til én, det er noget man skal arbejde for," sagde han.

Som en opfølgning på skolevalgsugen vil niendeklasserne senere på måneden deltage i en række dialogmøder med lokale politikere på Hørsholm Rådhus. Her får eleverne mulighed for at diskutere aktuelle sager med politikere fra alle partier.

Borgmester, Morten Slotved, kårede vinderne af skolernes kommunalvalg: 'Venstre,' som blandt andet gik til valg på længere skoledage, men færre lektier. Foto: Marie Gribel Vorum

Borgmester, Morten Slotved, kårede vinderne af skolernes kommunalvalg: 'Venstre,' som blandt andet gik til valg på længere skoledage, men færre lektier. Foto: Marie Gribel Vorum

Hørsholm går forrest

Valgretskommissionen foreslog i december 2011, at der skulle afholdes ungevalg på landets folkeskoler for at give de unge en engagerende og realistisk oplevelse af demokratiets grundlæggende principper og spilleregler, og Undervisningsministeriet har sagt, at de fremadrettet vil finde en national løsning for årlige skolevalg. Dansk Ungdomsfællesråd og Assembly Voting har til det formål udviklet demokratispillet 'Valget er dit.' Hørsholm er endnu den eneste kommune i landet, hvor samtlige af de ældste folkeskoleelever deltager i valgspillet, og hvor de spiller på tværs af skolerne.

Publiceret 14 November 2012 13:56

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV