Kristen Dalgaard, 83 år, og still going strong som købmand i SuperBest Dalgaard i KongevejsCentret. Foto: Morten Timm

Kristen Dalgaard, 83 år, og still going strong som købmand i SuperBest Dalgaard i KongevejsCentret. Foto: Morten Timm

50 års jubilar vil kæmpe for kvalitet og service

Kristen Dalgaard glæder sig over 50 gode år som købmand i Hørsholm, men har samtidig stor bekymring for den lokale dagligvarehandel

Af
Morten Timm

Morten Timm

Han er en af Hørsholms dinosaurer, der lige fra sit indtog i Hørsholm i 1962 har haft et bankende hjerte for det lokale liv - og for sine mange kunder, som han hver eneste dag har sat en stor ære i at betjene på bedste vis.
Nu kan 83-årige Kristen Dalgaard fejre sit 50 års jubilæum som købmand i Hørsholm - fra den 80 m² store forretning på Usserød Kongevej 62 til nu byens største supermarked på 3500 m², 125 medarbejdere, over 30.000 varenumre i KongevejsCentret samt glade og tilfredse kunder og et godt samarbejde med mange klubber og organisationer i lokalsamfundet.
Men det er alligevel med blandede følelser, at den lokale købmand gør status. På sin vis er han glæder sig over de mange gode år, ikke mindst glæder han sig over alle de kunder, som han har fornøjelsen af at betjene i forretningen, hvor høj service og høj kvalitet, faglært personale og et stort vareudbud altid har været hjørnestenene.

Stor undren

Men det er med stor undren, at han har fulgt den politiske udvikling på detail- og dagligvareområdet i Hørsholm de senere år.
For uden flere boliger og dermed større kundeunderlag i lokalområdet, vil de nye supermarkeder i lokalområdet ifølge Kristen Dalgaard betyde en overkapacitet på dagligvareområdet på 50 procent i Hørsholm.
"Jeg er da meget bekymret for konsekvenserne, og det er givet, at der må lukke butikker i Hørsholm. Mit bud er, at de nye butikker kræver en omsætning på 300 millioner kroner, og det skal stjæles fra de eksisterende," fastslår Dalgaard og tilføjer, at det ikke bliver nemt i fremtiden.
"Vi håber på, at kunderne stadig gerne vil have en butik som vores, og det er da klart, at det kræver en vis omsætning at drive et supermarked, hvor der er flere medarbejdere og hvor der satses på høj service og stort vareudbud," tilføjer den jubilerende købmand.

Usserød Kongevej 62, hvor Kristen Dalgaard overtog købmandsforretning i 1962.

Usserød Kongevej 62, hvor Kristen Dalgaard overtog købmandsforretning i 1962.

Useriøse politikere

Han vil ikke lægge skjul på, at han føler, at man politisk i Hørsholm har svigtet de selvstændige erhvervsdrivende og i stedet har leflet for udenbys byggespekulanter og store koncerner.
"Jeg mener, at det er useriøst, at man ikke har kunnet stole på kommunens helhedsplan, hvor det fremgik, at man ville styrke de etablerede centre. Man har efterfølgende kun gjort det modsatte, og det undrer mig, at man politisk er ligeglad med om det eksisterende forretningsliv vil leve eller dø," siger Kristen Dalgaard.
Han ønsker dog ikke at lyde som en stor klagesang, men lokalpolitikerne har presset en udvikling igennem i Hørsholm, som tiden slet ikke er moden til. Med et varehus i Gågaden splitter man bymidten, og der er flere skræmmeeksempler fra Hillerød og Fredensborg, hvor et varehus ikke har vist sig at være nogen redning.

Mange købmand i 60'erne

Allerede for 50 år siden var der hård konkurrence blandt de lokale købmænd, og på strækningen fra Bloustrødvej i nord til Rungstedvej og Dronningehus i syd kunne man dengang tælle 12-13 købmandsforretninger.
Kristen Dalgaard var den eneste, der formåede at følge med den hastige udvikling og tage det store spring og lave et supermarked.
"Det var udviklingsmulighederne og drømmen om at have et supermarked, der fik mig fra Peter Bangs Vej i København til Hørsholm. Her var der en gårdsplads med p-plads til 25 biler og mulighed for at udvide," fortæller Kristen Dalgaard.
Da planerne for KongevejsCentret blev lagt frem, var han ikke i tvivl om, at det var fremtiden, men han holdt fast i købmandsånden i det nye Dalgaard Supermarked og brugte sloganet 'Syv butikker i butikken' med betjente specialafdelinger.

Stopper ikke

Alderen trykker på ingen måde Hørsholms ældste købmand, og Dalgaard har ingen planer om at trække sig tilbage frivilligt.
"Så længe helbredet holder, bliver jeg ved - og jeg har da planer om at blive 100 år," siger Kristen Dalgaard med et smil og fortsætter:
"For når man nu har en god hobby, hvorfor så gå ud at finde en ny".
Og Dalgaard forsikrer, at helbredet er godt, og det er stadig med samme glæde, iver og akkuratesse, han dagligt betjener kunder og sætter en ære i at hygge om dem.
"Det er jo kunderne - eller gæsterne, som vi kalder dem - der i sidste ende bestemmer om vi skal være her. Det har været 50 gode år, og jeg har altid været meget glad for den lokale opbakning. Derfor håber jeg også, at vi i fremtiden kan fortsætte på samme niveau," slutter den 83-årige købmand.

null

Publiceret 15 November 2012 10:30

SENESTE TV