Hørsholm Sognegård, tegnet af Henning Larsens Tegnestue. Nu skal facaden udsmykkes. Arkivfoto

Hørsholm Sognegård, tegnet af Henning Larsens Tegnestue. Nu skal facaden udsmykkes. Arkivfoto

Kunstudsmykning splitter politikere

Skråplan at Hørsholm Kommune skal medfinansiere kunstværk på Hørsholm Sognegård, der er en privat ejendom, mener politisk mindretal

Af
Morten Timm

Morten Timm

Et kommunalt tilskud på 100.000 kroner til kunstudsmykning af Hørsholm Sognegård har delt Hørsholm Kommunalbestyrelse i to.
De Radikales Henrik Klitgaard fandt det mærkværdigt, at kommunen skal yde tilskud til kirken, der selv opkræver skat, når man f.eks. ikke har hjulpet de 450 vinterbadere i Rungsted Vikingelaug, der selv har punget ud til at en ny badebro efter den blev smadret i novemberstormen i 2011.
"Der er også noget principielt, at de borgere, som ikke er medlem af folkekirken, alligevel skal betale via den kommunale skat. Der er jo tale om udskmykning på en privat ejendom, så det må kirkens medlemmer selv betale," sagde Henrik Klitgaaard.

Forskønnelse af byen

Han fik til dels opbakning fra Venstre og Dansk Folkeparti.
"Det er et skråplan at støtte udsmykning af en privat institution, der samtidig opkræver skat," sagde Venstres Anne Ehrenreich.
"Er I også i mod, at vi næste år skal stå for juleudsmykningen af Gågaden, hvor pynten skal hænge fra en privat ejendom til en anden. Jeg synes, at det her er et spørgsmål om, at vi ønsker at forskønne vores offentlige byrum. Næste gang bliver det Gågadens forskønnelse og Kulturhus Trommens modernisering, der vil bidrage til forskønnelse af byrummet," fastslog borgmester Morten Slotved (K).
Den omstridte udsmykning er skabt af Lin Utzon og viser en dueflok, som flyver hen over og forbi bygningens facade.

Hjælp til folkehaven

Partifællen Marianne Preis Balser opfordrede derefter kirkesognet til at være i finasieringen af den planlagte folkehave ved Smedehullet bag Sognegården.
Tilskuddet til kunstudsmykningen blev vedtaget med stemmer fra Konservative, Borgerlisten, SF og Soc.dem., mens Henrik Klitgaard (Rad.) stemte imod, og Venstre samt DF undlod at stemme.
"Sognegården er en markant bygning, der med sin centrale placering sætter præg på byrummet, hvor byen går over i slotsparken. Der er tale om et historisk sted, hvor mange af byen borgere færdes dagligt. Derfor glæder det mig, at kommunen er med til at give vores borgere en kunstnerisk oplevelse i området," udtalte en tilfreds borgmester.
Kunstprojektet lyder på i alt 725.000 kroner og finansieres yderligere af bidrag fra Augustinusfonden, privat donation og sognets egne midler. Udover de 100.000 kroner i tilskud, lå der i kommunalbestyrelsens beslutning også en underskudsgaranti på yderligere 50.000 kr.

Publiceret 30 November 2012 12:30