Et aktivt pensionistliv er ifølge seniormedlemmerne i Rungsted Roklub lig med aktiviteter i og ved klubhuset på Rungsted Strandvej. Foto: Jesper Berg

Et aktivt pensionistliv er ifølge seniormedlemmerne i Rungsted Roklub lig med aktiviteter i og ved klubhuset på Rungsted Strandvej. Foto: Jesper Berg

Det grå guld bruger dagen på og ved Øresund

Hver formiddag mødes en flok pensionister for at ro. Hvis vejret er til det. Hvis ikke, nupper de en kop kaffe

Af
Jesper Berg

Det hele begyndte i vinteren 1938/39, hvor stifterne af Rungsted Roklub på fisker Ole Nielsens grund ved kysten til Øresund byggede klubbens første klubhus: Penalhuset. Og i øvrigt anskaffede sig den første båd, Sus.
Siden er det blevet til nyt klubhus, og mange både og medlemmer har passeret lokalerne på Rungsted Strandvej 120. Og det fortsætter de med mange år frem, forudser de fremmødte, som denne formiddag har taget sig tid til at mødes med Ugebladets udsendte. De skulle egentlig have været på vandet, men blæsten var lidt for kraftig.
“Det er ikke hver dag, vi kommer af sted. Så snupper vi i stedet en kop kaffe og ordner verdenssituationen. Den skal jo også klares,” griner Knud Mortensen, som er pensionist, men bruger en stor del af sin tid på at vedligeholde roklubbens bådpark.
Flere gange om ugen mødes han og en flok andre pensionister om formiddagen i det velholdte klubhus for at rigge et par både til og ro ud på Øresund bølger.

Floder og kanaler

“Man ender med ikke at kunne undvære den friske luft og motionen,” fortæller Helle Fynbo og tilføjer:
“Og naturligvis det sociale,” som både omfatter de mange timer på vandet samt i og ved klubhuset.
Kort før sin pensionering ledte Helle Fynbo efter en sportsgren, som hun ville dyrke, når den tid kom.
“Jeg valgte rosporten og er siden blevet fuldstændig bidt af det,” siger den tidligere idrætslærer, som har roet siden 2006 og de seneste år har modtaget klubbens pokal for at have roet flest kilometer på vandet. I 2013 blev det til ikke mindre end 1.844 kilometer.
“Jeg har også været i Frankrig og Belgien, hvor vi roede på floder og kanaler. Det er en fantastisk måde at komme tæt på naturen på,” siger hun.
Rungsted Roklub har været rugekasse for flere store navne i rosportens elite - blandt andre VM-guldvinderen i singlesculler Henrik Stephansen og Thomas Poulsen, tidligere medlem af Guldfireren - men klubben er en decideret motionsklub. Og det er den ikke blot om sommeren, når temperaturen lokker med fantastiske oplevelser på bølgen blå, men også når vinteren opfordrer til indendørs aktiviteter.
Klubhuset består af bådehaller, værksted til reparation af bådene, omklædningsfaciliteter, køkken med opholdsstue og ikke mindst et kun to år gammelt træningslokale, som er fyldt op med vægte og ikke mindst ergometer-romaskiner med udsigt direkte ud over Øresund og vinterbadeklubben Hørsholm-Rungsted Vikingelaugs badehus.

De blå og hvide årer er RR’s kendetegn.

De blå og hvide årer er RR’s kendetegn.

Det er aldrig for sent

“Mange snupper en tur i vandet, inden de kommer herover og sætter sig i båden,” fortæller Niels Ryhding, der som 14-årig i 1965 blev medlem af Rungsted Roklub. Han er tidligere formand, i dag klubbens rochef og tildelt Rungsted Roklubs ærestegn.
“Men man behøver sandelig ikke at begynde så tidligt for at ro,” siger han og bliver suppleret af et andet bestyrelsesmedlem, Helle Gundorf.
“Jeg begyndte først i klubben for to år siden som 55-årig, og for mig er det en kæmpe oplevelse at være ude på vandet. Lyset er helt anderledes, og det er en fantastisk fornemmelse at se kysten fra en anden vinkel,” siger hun og lægger også vægt på Rungsted Roklubs sociale liv i klubhuset.
“Vi har masser af unge medlemmer, som bruger rigtig meget tid i klubben. De kommer om eftermiddagen og har lektier med, som de klarer inden en tur på vandet,” siger hun.

Indendørs ergometerroning med udsigt til Øresund.

Indendørs ergometerroning med udsigt til Øresund.

Rungsted Roklub fejrede sidste år 75 års-jubilæum.

Rungsted Roklub fejrede sidste år 75 års-jubilæum.

Publiceret 04 May 2014 08:00