51-årige Lone Serwin afgik natten mellem mandag og tirsdag ved døden, efter at hun havde kontaktet akutelefonen 1813 pga. brystsmerter og åndedrætsbesvær.

51-årige Lone Serwin afgik natten mellem mandag og tirsdag ved døden, efter at hun havde kontaktet akutelefonen 1813 pga. brystsmerter og åndedrætsbesvær.

Lone døde:

Svigtede akuttelefonen 1813?

51-årige Lone Serwin døde i sit hjem efter at have søgt om hjælp hos 1813 på grund af brystsmerter og åndedrætsbesvær

Af
Af Claus Beyer

Mandag aften ringede 51-årige Lone Serwin fra Fredensborg til akuttelefonen 1813, da hun havde ondt i brystet og havde svært ved at trække vejret.
Ved siden af Lone sad hendes samlever, Palle, og han fulgte med i samtalen med 1813.
”Vi havde været sammen til træning i en times tid, og da vi kom hjem, begyndte Lone at klage over smerter i brystet, og at hun havde svært ved at trække vejret. Vi spiste aftensmad, og vi fulgte med i nyhederne i fjernsynet, da Lone ringede til 1813. Her forklarede hun om sine brystsmerter og åndedrætsbesvær, men fik i telefonen besked på at se tiden lidt an og tage et par piller.”
”Da vi gik i seng var det situationen den samme, men da vækkeuret ringede tirsdag morgen, var Lone død,” fortæller Palle, der også oplyser, at Lone ellers ikke fejlede noget.

Er systemet godt nok?

På Humlebækvej i Fredensborg Kommune var det meste af familien, de to af tre børn og to søstre til Lone Serwin, samlet hos Palle efter denne chokerende oplevelse, og her er man dybt rystet over systemet, også selvom de to søstre og en af døtrene selv arbejder i sundhedssystemet.
”Der er så mange ubesvarede spørgsmål i denne sag. Vi er ikke ude efter den person, som Lone talte med i telefonen, men vi kan ganske enkelt ikke forstå, at vi i dagens Danmark har et system, der ikke har tid til at foretage en grundigere analyse af folks symptomer, enten på grund af arbejdspres eller fordi de personer, der sidder i front hos akuttelefonen 1813, ikke har de nødvendige kompetencer og kvalifikationer til at kunne hjælpe folk,” siger Lones lillesøster Karen, der selv arbejder som sygeplejerske.
”Lone oplyste, at hun havde smerter i brystet, og at hun havde svært ved at trække vejret. Lone oplyste samtidig, at hun ikke havde feber, men at hun lige havde været til træning. Hvorfor er der ikke en alarmklokke, der ringer, hvorfor kom Lone ikke igennem til en læge, hvorfor blev Lone ikke sendt til hospitalet til et tjek,” fortsætter Karen, og den anden søster, Tine, fortsætter:
”Det kan godt være, at Lones hjerte og årerne har været så forkalkede, at man ikke kunne redde hende på hospitalet, men så var en behandling da blevet forsøgt. Lone var ellers sund og rask, hun motionerede og var meget aktiv. Hun løb agility med sine elskede hunde, hun spillede håndbold og hun motionerede også ved siden af. Lone levede et sundt liv. Og derfor sidder vi alle i chok, og vi forstår ikke, hvorfor systemet ikke gjorde mere.”

Må selv betale obduktion

Alt imens at familien sidder ved bordet og fortæller om Lone og det svigt, de føler, der sket hos 1813, ringer Palles telefon.
”Det var politiet, der oplyste at hverken de eller embedslægen ønsker at gøre mere. Lone vil ikke blive obduceret, og dermed er dødsårsagen ukendt. Embedslægen og politiet har blot bekræftet, at der ikke er foregået en forbrydelse,” fortæller Palle, der havde lagt røret på.
”Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Er systemet ligeglad med, hvorfor en ellers sund og rask kvinde på 51 år bare sover ind om natten? Hvordan kan de være det, når hun få timer forinden havde ringet til 1813 for at få hjælp på grund af smerter i brystet og åndedrætsbesvær,” spørger lillesøster Karen.
To af Lones børn, sønnen Dennis og datteren Sabine, ringer herefter til deres søster, Louise, og alle tre børn er enige om, at de ønsker at klage over behandlingen af deres mor, både ved akuttelefonen1813, og at systemet efterfølgende ikke vil undersøge, hvorfor Lone døde.
”Det er vigtigt at forstå, at vi ikke klager, fordi andre skal have ondt af os. Vi klager og går videre med denne historie, fordi det forhåbentlig kan hjælpe andre i fremtiden. Vi klager, fordi systemet og politikerne må vågne op. Det er ikke første gang, at dårlig og manglende vejledning har kostet menneskeliv. Og hvis politikerne ikke tager sagerne alvorligt, så kommer det til at koste endnu flere menneskeliv i fremtiden. Derfor fortæller vi vores historie. Vi ved, at Lone ville have gjort det samme,” slutter familien, der har besluttet, at de selv vil betale for en obduktion, så de kan få dødsårsagen at vide.
Lone Serwin er født og opvokset i Hørsholm, hvor hun blandt andet også var aktiv håndboldspiller.
Lokalavisen er i kontakt med Den Præhospitale Virksomhed - Akutberedsskabet i Ballerup for at få kommentar til forløbet.

null

Publiceret 20 February 2015 12:30