Jan Cocotte-Pedersen er kokken bag menuen i

Jan Cocotte-Pedersen er kokken bag menuen i "Babettes Gæstebud". Foto: Morten Timm

Jan Cocotte-Pedersen 'forfulgt' af Babettes Gæstebud

Kokken Jan Cocotte-Pedersen skabte i 1987 retterne til filmen ‘Babettes Gæstebud’. Den internationalt kendte menu har siden fulgt Michelin-kokken, og forleden blev den filmiske madoplevelse serveret for 60 gæster på Rungsted Kro

Af
Morten Timm

Morten Timm

Film- og litteraturhistoriens mest berømte måltid er uden tvivl ‘Babettes Gæstebud'. Skabt i en novelle af Karen Blixen, men virkelig- og udødeliggjort af Michelin-kokken Jan Cocotte-Pedersen til den Oscar-vindende film ‘Babettes Gæstebud' fra 1987.
Forleden stod den kendte kok i køkkenet på Rungsted Kro for at tilberede det legendariske fem retters gourmetmåltid for 60 forventningsfulde gæster - kun et stenkast fra Karen Blixens hjem, Rungstedlund.
Skildpaddesuppe - Blinis Demidoff - Vagtler i Feuilleté - oste fra Auvergene (Pyrenæerne) - Baba - og tilhørende vine.
Her, 28 år efter Gabriel Axels film, svæver menuen stadig i et magisk luftlag, som år efter år tiltrækker et stort publikum, hver gang den sættes på spisekortet rundt om i verden. Flere af retterne er for længst blevet internationale klassikere.

Vil forfølge dig hele livet

Jan Cocotte-Pedersen, 65, er da heller ikke selv i tvivl om, at hvis han havde taget copyright på den Babette-opskrift, han skabte til filmen, så havde han efterfølgende ikke behøvet at lave mere mad.
Kokken Søren Gericke, der hjalp Jan Cocotte-Pedersen ved filmforberedelserne, fik ret i sit profeti, da han dengang slog fast:
“Babettes Gæstebud vil forfølge dig resten af livet”.
Det var ment i positiv ånd - og det er også sådan, Jan Cocotte-Pedersen har det i dag efter at have tilberedt ‘Babettes Gæstebud' hundredvis af gange, siden han stod i filmstudierne, selv opfandt retten Blinis Demidoff, for den eksisterede ikke, og efterfølgende lavede hele måltidet ikke færre end 180 gange á 12 kuverter på filmsettet, før optagelserne var i kassen.
“Ja, menuen er blevet legendarisk. Det er naturligvis opstået i et samspil med filmen, der var Gabriel Axels bedste film og båret af kendte og gode skuespillere, og at den vinder en Oscar,” siger Jan Cocotte-Pedersen.

Stjernekokken Jan Cocotte-Pedersen er tre dage om at lave skildpaddesuppen til ’Babettes Gæstebud’. Foto: Morten Timm

Stjernekokken Jan Cocotte-Pedersen er tre dage om at lave skildpaddesuppen til ’Babettes Gæstebud’. Foto: Morten Timm

En form for romantik

Næste år kan han fejre 50 års jubilæum som kok - men udover at være den første danske kok, der vandt VM med en fiskeret i 1989 og har fået to Michelin-stjerner - så er og bliver Blixen-måltidet hans signaturret.
“Jeg synes stadig, at den
er sjov at lave. Det er det
klassiske køkken, men der er
så mange anekdoter knyttet til.
Både fra Karen Blixen, der jo skrev
fortællingen til det amerikanske marked under pseudonym, Isak Dinesen, fordi hun manglede penge og havde fået at vide, at amerikanerne elskede historier om mad. Og så fra filmens tilblivelse og succes,” fortæller Jan Cocotte-Pedersen.
Han er overbevist om, at det er en form for romantik, der drager folk til ‘Babettes Gæstebud'. Oplevelsen fra filmen, at det er de originale vine og det er ham, der står i køkkenet.
“Jeg tror, at succesen er en kombination af litteratur- og filmkunst, der rammer ned på et tidspunkt, hvor mad er populært, og interessen for gastronomi vokser. Folk mindes en filmoplevelse - og den får de så selv lov til at opleve ved at spise. Det har nok været svært at skabe den romantik uden filmen,” forklarer Jan Cocotte videre.

Jan Cocotte-Pedersen har skabt

Jan Cocotte-Pedersen har skabt "Babettes Gæstebud"-menuen i virkeligheden, da han tilbage i 1987 skulle lave maden til den Oscar-vindende film. Her er han i gang på Rungsted Kro. Foto: Morten Timm

Kunsten er skildpaddesuppen

Han har gennem årene set 'Babettes Gæstebud 'blive lavet på mange forskellige måder - og han varierer også selv sin version, blandt andet med en lettere udgave om sommeren.
“Min egen favorit i måltidet er skildpaddesuppen og den lidt gammeldags baba,” tilføjer han.
Det er en tidskrævende proces at tilberede ‘Babettes Gæstebud'. Ifølge Michelin-kokken tager skildpaddesuppen alene tre dage at tilberede, og kunsten er jo at få den til at smage af skildpadde uden at bruge skildpadde, som jo er fredet.
Her fandt Jan Cocotte frem til, at kalvekød kom tættest på.
Blandt gæsterne på Rungsted Kro sidder Oluf Brønnum med hustru og et vennepar klar til at nyde den kulinariske oplevelse med ‘Babettes Gæstebud'.
“Vi har store forventninger og glæder os, for det er første gang. Desuden er der meget nostalgi, og det er spændende, at det er Jan, der har lavet den originale menu til filmen, som står her i dag - og så i disse skønne omgivelser,” lyder det fra Oluf Brønnum.

Oluf Brønnum (th.) med selskab glæder sig til at prøve ’Babettes Gæstebud’ på Rungsted Kro. Foto: Morten Timm

Oluf Brønnum (th.) med selskab glæder sig til at prøve ’Babettes Gæstebud’ på Rungsted Kro. Foto: Morten Timm

Laver den hjemme

Jan Cocotte-Pedersen bliver tit spurgt, om man kan lave 'Babettes Gæstebud' derhjemme. Og det kan man sagtens, siger han.
“Selv om det ikke hører til det sværeste at lave, så er der alligevel flere faldgruber. Og jeg tænker da ‘puh ha', når nogen fortæller, at de skal lave ‘Babettes Gæstebud' på otte dage derhjemme”.
Hvis du vil give dig selv udfordringen, så kan ud finde Jan Cocottes opskrifter til 'Babattes Gæstebud' på nettet.

Fra filmen

Fra filmen "Babettes Gæstebud", der vandt en Oscar for bedste ikkeamerikanske film i 1989.

Om Babettes Gæstebud

* Udkom på engelsk 'Babette's Feast' i 1950 i magasinet 'Ladies' Home Journal' under pseudonymet Isak Dinesen. Senere oversat til dansk og indgik i Karen Blixens novellesamling 'Skæbne-Anekdoter'.

* Den femretters menu består af:
1. Skildpaddesuppe
2. Blinis Demidoff (pandekager med kaviar og løg)
3. Vagtler i Feuilleté (med butterdej, foie gras og trøffel)
4. Oste fra Auvergne (Cantal og Fourme d' Ambert)
5. Baba (kage med figner, dadler, druer i sukkerlage)

'Babettes Gæstebud' er historien om en fransk kvinde, Babette, der inviterer nordnorske bønder til en udsøgt middag for at indgyde gæsterne respekt på 100 års mindedagen for en afdød provst. I kraft af de himmelske kulinariske nydelser formår hun at opløse tidligere fjendskaber, og en forståelse, lykke og forløsning breder sig i selskabet.

Publiceret 08 March 2015 09:00