Professor emeritus Niels I. Meyer, Hørsholm, fylder 85 år i dag. Foto: Tekla Emborg

Professor emeritus Niels I. Meyer, Hørsholm, fylder 85 år i dag. Foto: Tekla Emborg

85 års fødselsdag stopper ikke professor

Niels I. Meyer, Hørsholm, runder 85 år, men er ikke gået på pension. Tre tre til fire dage om ugen møder han ind på DTU

Af
Morten Timm

Morten Timm

Niels I. Meyer, professor emeritus fra Hørsholm, kan i dag (3. august) fejre sin 85 års fødselsdag. Hele sit liv har han været meget aktiv - og det er der ikke lavet om på, selv om han er kommet op i årene. For Niels I. Meyer har 'verdens ulidelige skævhed' været nøgleordet, og han har gjort en dyd ud at blande sig i samfundsdebatten, når der er noget, der er helt skævt. Et andet gennemgående træk har været evnen til at balancere som både forsker, debattør og politiker.

Politik i blodet

Han fik sin professortitel i fysik 1961 på DTU, bare syv år efter han var færdig som civilingeniør. Men politik har altid ligget i blodet hos Niels I. Meyer, og efter at have været med til at opbygge en forskergruppe i halvlederfysik på internationalt niveau blev han mere og mere involveret i forskningspolitik. Han fortsatte på 'krigsstien' som medforfatter til debatbogen 'Oprør fra midten' med Villy Sørensen og daværende kulturminister K. Helveg Petersen. I 1972 blev han grebet af debatten om den økonomiske vækst contra jordens begrænsede ressourcer. Fra 1969 til 1974 var han prorektor for DTU og fra 1971 til 1977 præsident for ATV (Akademiet for de Tekniske Videnskaber). Politisk står Niels I. Meyer fast på venstrefløjen og i EU-modstanden, først for Junibevægelsen, hvor han var medlem af ledelsen fra 1992 til 2005, dernæst ledende medlem af Solidarisk Alternativ og senest Minoritetspartiet, hvor han også blev medlem af partiets hovedbestyrelse. Han er desuden forfatter til en stribe bøger, senest debatbogen "Nok er nok" fra 2012. Gennem sin karriere har han modtaget et antal priser, herunder den europæiske Leonardo da Vinci-pris i 2001.

Stadig aktiv

Han er stadig fagligt aktiv og møder tre til fire dage om ugen på DTU fra klokken 10-15. Han har været gift i 61 år med Benedicte. Sammen med har de fire børn (to piger og to drenge), hvor de tre er læger og den sidste er planteforædler. Endelig er der 12 børnebørn. 85-års dagen fejres på øen Romsø ved Kerteminde med den nærmeste familie.

Publiceret 03 August 2015 09:30