Et mareridt kom tæt på for naboerne

Naboer til Udrejsecenter Sjælsmark: Politiets kommunikation var elendig

Af
Fred Jacobsen

“Vi vil have at vide, hvorfor der hænger en helikopter over vores hoveder, hvorfor vejene omkring os er afspærrede tidligt om morgen og hvordan vi skal forholde os. Det fik vi ikke.”
En af naboerne til Udrejsecenter Sjælsmark, Michael Ring, er stærkt kritisk over for Nordsjællands Politis måde at kommunikere på efter den storstilede jagt efter den person, der tidligt tirsdag morgen havde stukket en betjent ned i Center Sandholm få kilometer fra Udrejsecenter Sjælsmark.
“Vi får ikke noget at vide om, om vi må forlade vores hjem eller skal blive inde. Da jeg ringer til politiet, får jeg fat i én, der siger, 'at det nok er en god ide' - altså at blive inde,” fortæller Michael Ring til Ugebladet.
Han mener ikke, at politiets kommunikation lever op til det, som Nordsjællands Politi har lovet på de mange borgermøder, der er blevet holdt med naboerne om Udrejsecenter Sjælsmark.
“Vi må kunne forvente konkrete advarsler,” mener Michael Ring.

Informerer offentligt

Chefpolitiinspektør Magnus Andresen fra Nordsjællands Politi vil ikke forholde sig til den konkrete kritik.
“Vi har gang i en massiv politimæssig aktion, hvor vi skal finde og anholde den person, der er mistænkt for at have begået alvorlig kriminalitet i Center Sandholm. I sådanne aktioner informerer vi offentligheden gennem blandt andet pressen,” siger han og oplyser, at det blandt andet var henvendelser fra en borger, derførte til, at den formodede gerningsmand, en 25-årig statsløs palæstinenser, tirsdag formiddag kunne anholdes.

Ventede på udrejse

Manden er for kort tid siden ved Retten i Hillerød blevet varetægtsfængslet frem til den 22. oktober, fordi retten mener, at der er berettiget mistanke om, at han er gerningsmanden til knivstikkeriet. Manden er sigtet for forsøg på manddrab efter overfaldet på en politibetjent i Center Sandholm, og har siden juli boet på Udrejsecenter Sjælsmark.
Han er ifølge politiet en afvist asylansøger, som har fået behandlet sin udrejsesag og derfor har ventet på at blive sendt til et andet EU-land efter den såkaldte Dublin-forordning.
Kendsgerningen, at den 25-årige er en midlertidig Sjælsmark-beboer, har på mange måder virkeliggjort den frygt, naboerne har haft både før og og efter at centret blev taget i brug i februar i år.
“Altså, banker der en mand, der bløder fra hovedet, på min dør, vil jeg da hjælpe. Men måske er det en morder, jeg lukker ind,” lyder Michael Rings argumentation for, hvorfor han og naboerne kritiserer politiet for ikke at give præcis og direkte information.

Publiceret 30 September 2015 12:30